FRONTIERS RECORDS

Black Eye, Jani Liimatainen, Jeff Scott Soto, Starchaser!

 Παραδόξως, δεν είναι πολλές οι προτάσεις της εταιρείας για αυτόν το μήνα, είναι όμως από αυτές για τις οποίες θέλετε να έχετε άποψη.

BLACK EYE – “Black Eye”
 Πίσω από τη συγκεκριμένη επωνυμία βρίσκεται ο τραγουδιστής David Readman, που συνεργάζεται με τον κιθαρίστα και πολυπράγμονα Aldo Lonobile, οπότε κάθε άποψη για το αποτέλεσμα έχει να συγκριθεί με την εκτίμηση που τρέφετε για τους άξιους αυτούς μουσικούς. Φαίνεται όμως πως, ενώ οι προσδοκίες αυτομάτως ήταν υψηλές, δεν επαληθεύονται στο παρουσιαζόμενο άλμπουμ. Και επειδή δεν είναι δυνατόν αμφότεροι να έχασαν τα ταλέντα τους, η εξήγηση που απομένει για τη μέτρια εντύπωση του δίσκου είναι το ότι απλώς δεν βρέθηκαν σε φόρμα. Δεν μπορεί να κατηγορηθεί κανείς τους, ήταν μάλλον ζήτημα συντονισμού, διασαφήνισης προθέσεων. Ας επανέλθουν δραστικότεροι.

 

JANI LIIMATAINEN – “My Father's Son”
 Bjorn Strid, Tony Kakko, Anette Olzon, Renan Zonta, Pekka Heino, Antti Railio: Οι καλοί τραγουδιστές σίγουρα θα συνέδραμαν πρόθυμα τον φινλανδό μουσικό. Το προσωπικό άλμπουμ του δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό, αφού αναδεικνύει με διακριτικότητα, χωρίς να εκβιάζει τις εντυπώσεις, τις απόψεις του ικανού συνθέτη αρκούντως διαφοροποιημένες σε σχέση με όσα έχει διατυπώσει μέσω των Dark Element και των Insomnium. Κρίνοντας από τα ισχύοντα εμπορικά μέτρα, θα μπορούσε να είχε φερθεί απαιτητικά, ο ίδιος όμως φαίνεται να εξηγεί εδώ ότι μπορεί να ελιχθεί κατά βούληση χωρίς να χάνονται τα χαρακτηριστικά του. Ωραίο δείγμα της δημιουργικής αυτάρκειάς του.

 

JEFF SCOTT SOTO – “Complicated”
 Συγγνώμη, αλλά σε αντίθεση με τον τίτλο του νέου του άλμπουμ, τα πράγματα είναι ευτυχώς σαφέστατα. Ο αγαπητός τραγουδιστής αρκεί να μεταφέρει την καλή του διάθεση σε ένα τραγούδι προκειμένου να το αναβαθμίσει και απομένει σε σας να ξεχωρίσετε πια θα είναι τα επόμενα που πλέον θα συμπεριλαμβάνει στο πρόγραμμά του. Πληθωρικός με τον τρόπο του, άνετος και με ευρύτητα ερμηνευτικών επιλογών, πετυχαίνει γρήγορα να διαψεύσει κάθε υποψία του ότι μια νέα εργασία του είναι άλλη μια διεκπεραίωση. Υιοθετήστε το πνεύμα της παρουσίασης κατά την ακρόαση του δίσκου και θα συντονιστείτε ευχάριστα με το περιεχόμενό του.

 

STARCHASER – “Starchaser”
 Ο διατελέσας μέλος των Tad Morose, κιθαρίστας Kenneth Jonsson, παρουσιάζει το πρώτο άλμπουμ του νέου του σχήματος και αυτό αμέσως κερδίζει την καλή σας γνώμη. Πρόκειται για σκανδιναβικού δυναμισμού κατασκευή που απεικονίζει την ακριβή προοπτική με την οποία αντικρίζει την υπόθεση της σύνθεσης ο ικανός μουσικός. Συνεργαζόμενος με οργανοπαίκτες που μπορούν να αποδώσουν το επιθυμητό χωρίς να χάσουν την προσωπική τους φινέτσα, το υλικό αποδεικνύεται εύληπτο όσο και λεπτομερές. Ίσως η διάρθρωση και έκταση κάποιων κομματιών να μπορούσε να ήταν διαφορετική, αλλά σίγουρα οι στιγμές εκείνων που αντανακλούν εξωστρέφεια σταθμίζουν γρήγορα το καλό επίπεδο της εργασίας. Δημιουργεί προσδοκίες.