FRONTIERS RECORDS

Big City, Hardline, Heaven & Earth, Toby Hitchcock, Inner Stream, L.A. Guns, Laurenne/ Louhimo, Rian!

 Οι νέες προτάσεις της εταιρείας συνδυάζουν επιτυχημένα το κύρος με την προσδοκία. Μάλλον κάτι σημαίνει αυτό.

BIG CITY – “Testify X”
Το νέο άλμπουμ των ικανών νορβηγών μουσικών δεν θα μπορούσε να είναι κατώτερο από αυτό που η καλλιέργεια και οι καταβολές τους επιτρέπουν. Το δυναμικό τους hard ακούγεται εκσυγχρονισμένο, χαρακτηρίζεται από την αμεσότητα όσων μπορούν να οργανώσουν γρήγορα και με ακρίβεια μια ιδέα χωρίς να χάσουν τον αυθορμητισμό τους. Με ωραία φωνητικά από τον προσφάτως προσληφθέντα Jorgen Bergersen, τη δέουσα αίσθηση μελωδικότητας στη σύνθεση, άρτια παραγωγή και αποτελεσματικό ήχο δημιουργούν θετικές εντυπώσεις χωρίς να γίνονται κραυγαλέοι. Ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που πέρα από ετικέτες καθίστανται αξιοπρόσεκτοι για τη μεθοδικότητα και την ευχάριστη συμπαγή εικόνα τους. Ανερχόμενοι.

 

HARDLINE – “Heart, Mind And Soul”
Μη σας παρασύρει ο τίτλος του νέου άλμπουμ, ο τραγουδιστής Johnny Gioeli και η συσπειρωμένη γύρω του ομάδα δεν ανέπτυξαν ξαφνικά κάποιο ενδιαφέρον για ανατολίτικες θεωρίες. Αντιθέτως και ευτυχώς προτείνουν τη δική τους συνταγή ευζωίας και κερδίζουν τις εντυπώσεις με τη σταθερότητα της καλής τους διάθεσης, της ωραίας πρόθεσης να προσφέρουν υλικό που τους ξεχωρίζει από διάφορους παραστρατημένους ήρωες του παρελθόντος. Με συνθέσεις εύστοχες, που αποκαλύπτουν τη λειτουργικότητα του σχήματος τους, κάνουν τη δουλειά με τρόπο που δεν αφήνει περιθώρια για μίζερα σχόλια. Ανανεωμένοι, ώστε να παραμένουν ανταγωνιστικοί και απέναντι σε νεότερους διεκδικητές της ευθυμίας.

 

HEAVEN & EARTH – “V”
Το νέο άλμπουμ του πολυεθνικού συγκροτήματος είναι κατά το αναμενόμενο ένα προϊόν προσεγμένης παλαίωσης. Λανσάρεται ως αρεστό στους φίλους των Rainbow, των πρώιμων Whitesnake και των Bad Company και η πρόταση επαληθεύεται κατά την ακρόαση των νέων αυτών τραγουδιών. Το ζήτημα που εγείρεται είναι το αν οι δημιουργοί τους μένουν ικανοποιημένοι με το να εξαντλούν τη σημειολογία της βρετανικής παράδοσης του hard ή αν θα μπορούσαν να είχαν προσφέρει αυθεντικότερες συνθέσεις. Καλοί οργανοπαίκτες, συντονισμένοι μεταξύ τους, έχουν ωραίες στιγμές και κανείς δεν θα αρνηθεί να τους ακούσει, απλώς δίνουν την εντύπωση ότι δεν φάνηκαν αρκετά φιλόδοξοι.

 

TOBY HITCHCOCK – “Changes”
Αν βιαστείτε να κρίνετε συλλήβδην και αρνητικά το άλμπουμ, επειδή περιέχει ένα τραγούδι που έχει πει η Βανδή, θα έχετε λαθέψει προκαταβολικά. Αντιθέτως, ο αμερικανός τραγουδιστής προσφέρει ερμηνείες που πολύ άνετα υπενθυμίζουν τον δυναμισμό του, την ευχέρειά του να αναβαθμίζει κάθε σύνθεση, ακόμη κι όταν οι στίχοι δεν είναι ό,τι καλύτερο. Και αν θέλετε ακόμη μια άποψη, καθώς προσφέρονται τόσα πολλά στον επαναδιαστελλόμενο χώρο του AOR, οι νεότεροι ακροατές έχουν εδώ τη ευκαιρία για μια εισαγωγή στην καλή ποιότητα του ιδιώματος. Για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ακροατές η επιλογή του δίσκου θα είναι πράξη αβίαστης, φωτεινής ευχαρίστησης.

 

INNER STREAM – “Stain The Sea”
Το εν λόγω σχήμα αποτελεί το μέσο υποστήριξης της αργεντινής τραγουδίστριας Ines Vera-Ortiz, η οποία και δικαιολογημένα την αξίζει. Στο παρουσιαζόμενο άλμπουμ ερμηνεύει τραγούδια που έχουν την ποικιλία που επιβάλλει η σημερινή επάρκεια προσόντων των τραγουδιστριών. Η ίδια κινείται με αυτοπεποίθηση και ευελιξία στα μοντέρνα και εμπορεύσιμα μεταλλικά πλαίσια, οι συνθέσεις, όμως, που επιλέχθηκαν ίσως να μην ήταν οι πιο αυθόρμητες, εκείνες που θα τις αναδείκνυε με τον ενθουσιασμό που της ταιριάζει. Εδώ ο συναισθηματισμός φιλτραρίστηκε σε πιο στοχαστικές μελωδίες που πλέον δεν προκαλούν άμεσες εντυπώσεις. Η ίδια πάντως οργανώνει μια βάση θαυμαστών, δημιουργεί προσδοκίες.

 

L.A. GUNS – “Cocked And Loaded Live”
Αν έχετε αναμνήσεις από το Headbanger’s Ball, τότε σίγουρα ξεχωρίζετε τις πρώτες μεταδόσεις του “Ballad of Jayne” και τα του “Malaria. Ίσως μάλιστα να θυμάστε πώς είχατε νιώσει βλέποντας τον Tracii Guns με κοντά μαλλιά. Αρκετά όμως με το παρελθόν. Τότε ο κιθαρίστας και ο τραγουδιστής Phil Lewis δεν είχαν φανταστεί ότι θα ηχογραφούσαν ξανά ολόκληρο το δεύτερο άλμπουμ τους ενώπιον ενός παρόντος-απόντος κοινού, αλλά και πάλι το αποτέλεσμα είναι το αναμενόμενο καλό. Αποδίδουν σωστά, επειδή ξέρουν ότι έτσι κι αλλιώς τους προσέχουν, επειδή είναι οι μόνοι που μπορούν να αναπαραστήσουν την επιτυχία τους.

 

LAURENNE / LOUHIMO – “The Reckoning”
Το άλμπουμ των πολύ καλών τραγουδιστριών θα μπορούσε να αποτελεί μια ωραία έκπληξη, αν τα χαρακτηριστικά τους δεν είχαν γίνει ήδη γνωστά και αν ίσως υπήρχε κάποιο ισχυρότερο κίνητρο για τη σύμπραξή τους. Δημιούργημα της φινλανδικής σχολής, ηχεί συνδυαστικό του παλαιότερου και του σημερινού heavy, ηχεί άρτιο, διέπεται από τον δυναμισμό που καθιστά πλέον το ιδίωμα ευρύτερα αποδεκτό. Οι συντοπίτισσες προφανώς δεν είχαν κανένα πρόβλημα στο να συνεργαστούν, πράγμα που όχι μόνο έχει αποτυπωθεί εδώ, αλλά προσδίδει και την όποια φόρτιση χρειαζόταν το υλικό για να τραβήξει την προσοχή. Η συνέχεια μπορεί να είναι καλύτερη.

 

RESURRECTION KINGS – “Skygazer”
Ο εύκολος τρόπος για να πειστείτε για την καλή ποιότητα του παρουσιαζόμενου άλμπουμ θα ήταν η αναφορά των μελών του συγκροτήματος, αλλά αυτό δεν θα γίνει. Αντιθέτως, σας προτείνεται να το ακούσετε και να αφουγκραστείτε τη χωρίς υστεροβουλία δημιουργικότητα των συγκεκριμένων κυρίων, το πώς φέρνουν την τεράστια εμπειρία τους σε hard rock τραγούδια χωρίς αυτά να ακούγονται παλαιωμένα, μεταχρονολογημένα και οι ίδιοι γραφικοί. Ξέρουν πώς να κινηθούν, ολοκληρώνουν τις ιδέες τους συντονισμένοι μεταξύ τους, κινούνται με μια ανεξαρτησία που επιτρέπουν η πείρα και το γούστο τους. Από τις περιπτώσεις όπου κάτι το ακραιφνές δεν χρειάζεται να ερμηνευθεί.

 

RIAN – “Twenty-Three”
Αν ενδιαφέρεστε για το καλό μελωδικό hard, το θεμελιωμένο σε παλιότερες εμπορεύσιμες φόρμες, αλλά εκσυγχρονισμένο, τότε θα προσέξετε το νέο άλμπουμ του σουηδικού συγκροτήματος. Μπορείτε μάλιστα να το ακούσετε μαζί με τους δυσκοίλιους κιθαρίστες φίλους σας, για να διαπιστώσουν κι αυτοί το πώς ο Tobias Jakobsson δίνει το κάτι παραπάνω σε ένα είδος που θεωρείται προβλέψιμο. Ξέρετε ότι για να έχει πέραση τέτοιου είδους υλικό πρέπει να είναι προϊόν καλής διάθεσης, να απηχεί τη φιλική προαίρεση των δημιουργών του, η αμεσότητά του να μην είναι προσχηματική, τα φωνητικά να είναι ευπρεπή. Ικανοποιημένοι τα επαληθεύετε όλα αυτά εύκολα εδώ.