SLEASZY RIDER RECORDS

Crystal Winds, Desolation, Fragment Soul, Lord Vampyr, Scarved, Somberwind!

 Ουδείς μπορεί να ισχυριστεί ότι η εταιρεία δεν παρουσιάζει ποικιλία στις προτάσεις της.

CRYSTAL WINDS – “Return To The Dark Age”
Καθώς είναι το δεύτερο άλμπουμ του ελληνικού συγκροτήματος, θα περίμενε κανείς κάτι καλύτερο. Οι δημιουργοί του έχουν σαφώς ισχυρό μεταλλικό αυτοσυναίσθημα και έχουν ακούσει όλα τα προαπαιτούμενα (Black Sabbath, Warlord, Judas Priest, Manowar, Iron Maiden, Dio, Rainbow, Helloween, Omen, Candlemass, Manilla Road), κάνουν όμως το σφάλμα και προσπερνούν τις σημερινές σταθερές του είδους. Ενώ πλέον προσφέρονται πολλές και από πολλούς υπηρεσίες και παρατηρήσεις, είναι άδικο για τις προθέσεις τους οι συγκεκριμένοι παίκτες να αφήνουν πρόχειρες τις εντυπώσεις χάριν κάποιας ταύτισης με το παρελθόν. Θεμιτό είναι να φανούν απαιτητικοί, προσεκτικοί παντού, να προχωρήσουν εξελισσόμενοι.

 

DESOLATION – “Empire Of The Damned”
Το συγκρότημα είχε δυο μέλη από τη Σαλαμίνα και ένα από τη Νέα Ιωνία. Τα τρία κομμάτια που περιλαμβάνονται στη συγκεκριμένη κυκλοφορία είναι αυτά με τα οποία συμμετείχε στη συλλογή “Weird Tales Of Madness” που κυκλοφόρησε το ’91. Πρόκειται για βορβορώδες και μεστό κακότητας death που, αν και φτιαγμένο στο στούντιο Mini Farm, θυμίζει ηχογράφηση πάνω από κάποιο υπόγειο. Δεν ήταν απαραιτήτως κακό αυτό τότε ούτε τώρα που επανεκδίδεται ακριβώς στην ποιότητά του εκείνη. Εξυπηρετούσε τη συνοχή της ντόπιας παρέας των ακραίων. Όταν ο αθηναίος Necromayhem αποχώρησε από το σχήμα, αυτό μετονομάστηκε σε Etherial. Καταλαβαινόμαστε.

 

FRAGMENT SOUL – “Axiom Of Choice”
Οι πέντε μουσικοί που απαρτίζουν το σχήμα χαρακτηρίζουν το υλικό που παράγουν ως μελαγχολικό progressive/doom. Ακούγοντας το πρώτο τους άλμπουμ θα διαπιστώσετε ότι πρόκειται για καλούς μελετητές αναλόγων συγκροτημάτων (Anathema, Katatonia, Porcupine Tree, Pink Floyd) και ότι είναι της άποψης πως στην αντίληψη μιας ιδέας η λεπτομέρεια υπερβαίνει το όλο. Ίσως επειδή η συγκεκριμένη εργασία τους είναι θεματική, πλατειάζουν. Τρεις από τις τέσσερις συνθέσεις τους έχουν διάρκεια πάνω από έντεκα λεπτά και έτσι, ενώ κάνουν προσεγμένους ελιγμούς στην αρμονία, ξεχνούν εκείνη την παλιά σχολική διάκριση της περίληψης-νοήματος-κεντρικής ιδέας. Συμπαθείς όντες κερκυραίοι, ας αποφύγουν την εσωστρέφεια.

 

LORD VAMPYR – “The Vampire’s Legacy”
Σε άλμπουμ με περιεχόμενο όπως αυτό που προσδιορίζει ο τίτλος του παρουσιαζόμενου η αφήγηση είναι ρυθμιστική των εντυπώσεων. Οι μουσικοί από τη Ρώμη που απαρτίζουν το εν λόγω συγκρότημα φέρουν την παράδοση της χώρας τους στη μεταφυσική αισθαντικότητα και, καθώς αυτή είναι η τρίτη τους μεγάλη εργασία, το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την καταγωγή και την πείρα τους. Ίσως να μην πρωτοτυπούν, κινούνται όμως πέρα από τα τυπικά black και γοτθικά πλαίσια, οι διατάξεις των συνθέσεών τους φανερώνουν εκείνη τη σκηνοθετική έκπληξη σε κάποια αψίδα ή ένα νεφελώδες τοπίο. Αν ηδονίζεστε με το αίμα, θα τους προσέξετε.

 

SCARVED – “Flashback”
Ο τίτλος του άλμπουμ δεν αντιστοιχεί σε τίποτε το μελό, το νερόβραστο χάριν δήθεν κάποιας νοσταλγίας ή αυθεντικότητας ούτε σε κάποια επανανακάλυψη του συρμού. Αντιθέτως, η τραγουδίστρια Caro και οι τρεις κύριοι που τη συνοδεύουν εκφράζουν αβίαστα το καλό γούστο τους για το κλασικό hard, γράφουν τα τραγούδια με εκείνον τον ωραίο και μετρημένο δυναμισμό που ξεχωρίζει τους επιτηδείους από τους καλούς γνώστες του αντικειμένου. Μάλιστα κάποια από αυτά του βελγικού συγκροτήματος θα μπορούσαν να βρίσκονται και στους πρόσφατους δίσκους διαφόρων καταξιωμένων, αν είχαν μια ελαφρώς διαφορετική μείξη και ένα πιο ζόρικο mastering. Θα εκτιμήσετε την σαφήνειά τους.

 

SOMBERWIND – “Remain”
O χιλιανός τραγουδιστής και κιθαρίστας Marco Cusato έχει συνεργαστεί στο παρελθόν με τραγουδίστρια στο σχήμα των Fallacy, αυτή τη φορά όμως κάνει μια εξαιρετική επιλογή στο πρόσωπο της συμπατριώτισσάς του, Caterina Nix των Chaos Magic. Μη φανταστείτε, όμως, την εύρυθμη πλευρά αυτών. Το περιεχόμενο του παρουσιαζόμενου άλμπουμ είναι εμφανέστατα γοτθικό, απολύτως συνεπές στις αρχές των προπατόρων του ιδιώματος. Τα αντρικά φωνητικά, η αντιθετική λειτουργία των γυναικείων, η διάχυτη μελαγχολία και η δωρικότητα των μελωδιών ορίζουν εκ του ασφαλούς τις εντυπώσεις. Ίσως για αυτό να χρειαζόταν και κάποια αποστασιοποίηση, αλλά ο εμπνευστής της εργασίας μορφοποίησε απαρέγκλιτα τις καταβολές του.