STEAMHAMMER

Edenbridge, Molly Hatchet, Prong, Rage, Running Wild, Sodom, Turbokill!

Καλοί δίσκοι από πασίγνωστα ονόματα και μία έκπληξη.

EDENBRIDGE – “Dynamind”
Αφορμιζόμενοι από τον τίτλο και γνωρίζοντας το προφίλ του αυστριακού συγκροτήματος μάλλον μπορείτε να υποθέσετε τη συνδυαστική υφή του νέου του άλμπουμ. Σύνολο αναγνωρίσιμο λόγω της τραγουδίστριας Sabine Edelsbacher, του εκλεπτυσμένου δυναμισμού και του εξευγενισμένου ύφους του, διαφοροποιείται από άλλους της ιδίας συνομοταξίας λόγω της κατάρτισής και της καλλιέργειας του συνθέτη Lanvall. Αυτός και οι ικανοί συνεργάτες του υπαινίσσονται περισσότερα από όσα μια γρήγορη απαίτηση για μεγαλόσχημες εντυπώσεις επιτρέπει, χωρίς αυτό να σημαίνει πως από τον δίσκο λείπουν κάποια τραγούδια εμπορεύσιμης αμεσότητας. Ίσως κάπου θα μπορούσαν να εμφανιστούν λίγο πιο νευρώδεις, πάλι όμως η ξεχωριστή τους ποιότητα αναγνωρίζεται.

 

MOLLY HATCHET – “Battleground”
Ηχογραφημένο ενώπιον ευρωπαϊκού κοινού, το νέο άλμπουμ του συγκροτήματος αποδεικνύει ότι η μακρόχρονη πορεία του το έχει καταστήσει μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες μονάδες του Νότιου hard, ότι διατηρεί αμείωτη την καλή του φήμη. Αυτή τη φορά μάλιστα τα τραγούδια που περιλαμβάνονται εδώ επιλέχθησαν μετά από προτροπή των φίλων του σχήματος, γεγονός που ίσως αιφνιδιάσει ευχάριστα κάποιους από τους παλιότερους οπαδούς. Οι ίδιοι πάντως θα μείνουν ικανοποιημένοι και από την απόδοση του νέου τραγουδιστή Jimmy Elkins, γεγονός με τη δική του σημασία. Σταθερός ο δυναμισμός της ομάδας του Bobby Ingram, μακριά από γραφικότητες, την καθιστά αναπόδραστα υπολογίσιμη.

 

PRONG – “Age Of Defiance”
Προκειμένου να δείξουν στους φίλους του συγκροτήματος τους ότι δεν μένουν ανενεργοί, ενόσω σταδιακά θα ετοιμάζουν το επόμενό τους άλμπουμ, ο Tommy Victor και οι συμπαίκτες του κυκλοφορούν ένα EP με πέντε κομμάτια. Τα δύο είναι νέα και τα υπόλοιπα ηχογραφήσεις παλιότερων γνωστών ενώπιον κοινού. Αν πάντοτε σας εντυπωσίαζε η ένταση του σχήματος, το ζόρικο ύφος, τα χαρακτηριστικά ρυθμικά και φωνητικά του μοτίβα, θα ακούσετε όλα τα κομμάτια με τη δέουσα διάθεση. Η άποψη του τρίο παραμένει ηχηρή, ξεχωριστή, έστω και αυτή τη φορά σύντομα διατυπωμένη, επιβεβαιώνει το στίγμα του, ανανεώνει την υποστήριξή σας προς αυτό.

 

RAGE – “Wings Of Rage”
Από τις λίγες περιπτώσεις όπου ένα σχήμα μπορεί να χαρακτηριστεί προσωποπαγές χωρίς αρνητικούς συνειρμούς, το αγαπητό τρίο προσφέρει άλλο ένα άλμπουμ που πληροί τις προδιαγραφές που από έχει από καιρό θέσει ο Peavy Wagner. Με οργανωμένη ορμητικότητα, με φωνητικές γραμμές χαρακτηριστικές του ύφους, τα νέα τραγούδια, ακόμη και όταν φαντάζουν εν μέρει αναμενόμενα ως συνθέσεις, φέρουν τον σταθερό δυναμισμό και την εύληπτη μελωδικότητα που ούτως ή άλλως θα αναζητούσατε σε αυτά. Εδώ δεν χρειάζεται οδηγός ακρόασης, η όποια ποικιλία φαίνεται να είναι οριοθετημένη από παλιότερες ευτυχείς στιγμές του συγκροτήματος, οι εντυπώσεις σας είναι ξανά αβίαστα θετικές.

 

RUNNING WILD - “Crossing The Blades”
Δεδομένου του αναγνωρίσιμου ύφους του συγκροτήματος, αυτό που θα πρέπει να σας ενδιαφέρει σχετικά με την ποιότητα του νέου του EP είναι το αν τα τραγούδια που περιλαμβάνει ακούγονται ενθουσιώδη. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε, ο ατίθασος δυναμισμός του γερμανικού σχήματος που πάντοτε σας ενέπνεε παράτολμα εγχειρήματα χαρακτηρίζει το υλικό αυτό, συμπεριλαμβανομένης της διασκευής του “Strutter”, με την οποία ο Rock´n`Rolf ομολογεί κι αυτός την επιρροή που του άσκησαν οι Kiss. Εν αναμονή λοιπόν του επόμενου πλιάτσικου, μπορείτε να αισιοδοξείτε πως θα έχετε κι άλλες ωραίες ηρωικές αφηγήσεις να μοιραστείτε με τους συντρόφους σας.

 

SODOM – “Out Of The Frontline Trench”
Ένα νέο τραγούδι εμπνευσμένο από τη βιβλική καταστροφή των Σοδόμων και των Γομόρων, άλλα δύο νέα εμπνευσμένα από τα γράμματα και τις καρτ ποστάλ που έστειλε ο παππούς του Tom Angelripper κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου, μια επανηχογράφηση του “Agent Orange” και άλλη μία του “Bombenhagel” ενώπιον κοινού: όσα περιλαμβάνονται στο νέο EP του γερμανικού κουαρτέτου είναι και μόνο δια της αναφοράς τους αρκούντως επεξηγηματικά του περιεχομένου. Με τον δέοντα, αναλογικό ήχο, το σχήμα προσφέρει άλλη μία απόδειξη της πολεμικής του ετοιμότητας, εγείρει όμως και την προσδοκία για κάποια υπέρβαση, εντός πλαισίου πάντα.

 

TURBOKILL – “Vice World”
Μελετημένοι ως Γερμανοί στο heavy της δεκαετίας του ’80, οι μουσικοί που απαρτίζουν το εν λόγω κουιντέτο παρουσιάζουν το πρώτο τους άλμπουμ κερδίζοντας την καλή σας γνώμη. Ασχέτως πάντως της επωνυμίας τους, δεν γίνονται γραφικοί. Με τραγουδιστή τον καλό Stephan Dietrich (πρώην Alpha Tiger) και ωραίο ήχο, γραπώνουν την προσοχή με την παραδοσιακή φούρια τους. Οργανώνουν τις ιδέες τους γύρω από εύστοχες επωδούς, αν και ενίοτε φαίνεται πως εκβιάζουν την ανάπτυξη της σύνθεσης ώσπου να φτάσουν σε αυτά. Έχουν τραγούδια που μπορούν να τους καταστήσουν γρήγορα διακριτούς, επισημαίνουν ότι η ανανέωση ενός ιδιώματος είναι και ζήτημα διάθεσης.