MIGHTY MUSIC

Soren Andersen, Anoxia, Blood Red Throne, Ethereal Kingdoms, JD Miller, Stargazer, Stevie D., Transport League!

Καλοφτιαγμένοι δίσκοι, ωραίες εργασίες, αξίζει να ενδιαφερθείτε σχετικά.

SOREN ANDERSEN – “Guilty Pleasures”
Να μην ανησυχείτε καθόλου, δεν υπάρχει τίποτα το ενοχικό στο να αποκτήσετε το νέο άλμπουμ του εξαιρετικού δανού κιθαρίστα, δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναβάλλετε την ακρόαση των απολαυστικών συνθέσεών του. Χωρίς φωνητικά βεβαίως και με διακριτή την επιρροή του Satriani και του Vai, το υλικό του αποτελεί μια από τις πιο ευχάριστες αποδείξεις τού ότι για να κερδίσει ένας μουσικός το κοινό πρέπει να έχει κατακτήσει τα εκφραστικά του μέσα. Από εκεί κι έπειτα, ο κόσμος θα αντιληφθεί με αδιόρατο τρόπο την καλή στόφα του χαρακτήρα του. Δίσκος πλούσιος σε ιδέες, πραγματικά άνετης ροής, συναρπαστικός.

 

ANOXIA – “To The Lions”
Εννέα χρόνια μετά το προηγούμενό του, το κουαρτέτο από τη Δανία παρουσιάζει το τρίτο του άλμπουμ και λόγω αυτής της δισκογραφικής απουσίας θα έπρεπε κανείς το νέο υλικό να είναι εντυπωσιακότερο. Το heavy με thrash εκτινάξεις που οι καλοί κατά τα άλλα οργανοπαίκτες του συγκροτήματος κατασκευάζουν ναι μεν φέρει την καλή τους διάθεση, δεν είναι όμως σίγουρο ότι αυτή πάντα μετασχηματίζεται σε καλές συνθέσεις. Θα μπορούσαν να είχαν πρωτύτερα διασαφηνίσει τις προθέσεις τους, να είχαν ζορίσει την έμπνευσή τους. Τους αξίζει να ακουστούν πιο ανταγωνιστικοί, ειδικά από τη στιγμή που εξασφαλίζουν το mastering του Jacob Hansen.

 

BLOOD RED THRONE – “Fit To Kill”
Εμπιστευθείτε τη φήμη και την κάθετη άποψη του νορβηγικού συγκροτήματος και ακούστε το νέο του άλμπουμ. Αν είστε θιασώτες της σκηνής του κακόβουλου death, θα εκτιμήσετε τη συμπαγή εκφραστικότητα του σχήματος, την αμεσότητα με την οποία οργανώνεται και παραδίδεται σε εύτακτα κομμάτια το υλικό του. Θα χαρείτε με τον όλο ήχο, τα φωνητικά, την παράθεση των ιδεών στις συνθέσεις, τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη του κινούνται στην παράδοση που ανέδειξε την αναγνωρίσιμη επωνυμία τους χωρίς να κουράζουν. Πρόκειται για υπόθεση συνέπειας, σταθερότητας κι εσείς ξέρετε ότι δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα.

 

ETHEREAL KINGDOMS – “Hollow Mirror”
Το κουαρτέτο από την Κοπεγχάγη παρουσιάζει το πρώτο του άλμπουμ, κινείται στον χώρο του λεγόμενου συμφωνικού μετάλλου και στηρίζει πολλά στις ικανότητες της σοπράνο Sofia Schmidt. Τα εχέγγυα της καταγωγής και της μουσική μόρφωσης των μουσικών του σχήματος σαφώς και υφίστανται, μάλλον όμως δεν ενεργοποιούνται με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο στην παρουσιαζόμενη εργασία τους. Οι φιλόδοξες προθέσεις τους δεν μετουσιώνονται πάντα σε συνθέσεις χαρακτηριστικές, φαίνεται πως θέλουν να προβάλλουν τις δυνατότητες τους, αφήνουν όμως μετέωρα αρκετά ζητήματα παραγωγής. Σίγουρα δεν χρειάζονται τα κοινότυπα, άγρια αντρικά φωνητικά και μόλις αποστασιοποιηθούν από το υλικό τους θα επανέλθουν ισορροπημένοι.

 

JD MILLER – “Afterglow”
Το τρίτο άλμπουμ του σουηδικού κουαρτέτου αποδεικνύεται καλό, χωρίς το περιεχόμενο του να ηχεί κραυγαλέο. Αν περιμένατε τα τραγούδια του να φέρουν τις συνήθεις για το εξελιγμένο AOR παγίδες, τότε θα αιφνιδιαστείτε ευχάριστα με το πόσο στρωτά, καλογραμμένα αυτά είναι, με τις ωραίες λεπτομέρειές τους. Είναι προφανές ότι η συγκεκριμένη ομάδα λειτουργεί αρμονικά, ότι έχει την ποιότητα να εκφράζεται με ακρίβεια, ότι τα μέλη της ικανοποιούν πρωτίστως τα κριτήριά τους. Με οργανωμένα φωνητικά και εύστοχες μελωδίες τραβούν την προσοχή και, καθώς θα επισκεφθούν σύντομα την Αθήνα, όλες οι θετικές εντυπώσεις που δίνουν θα επαληθευτούν από σκηνής. Ευγενείς.

 

STARGAZER – “The Sky Is The Limit”
Εννέα χρόνια μετά από το πρώτο τους άλμπουμ οι τέσσερις μουσικοί που απαρτίζουν το νορβηγικό συγκρότημα παρουσιάζουν το δεύτερό τους. Ωθούμενοι από την επιρροή των Black Sabbath, των Rainbow και άλλων μεγάλων του hard rock, όπως αυτοί εμφανίστηκαν μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’80, παρουσιάζουν δεκατρία τραγούδια συνεπή στο γούστο τους. Σε κάποιες στιγμές θα μπορούσε κανείς να πει ότι εντοπίζονται χαρακτηριστικά του παλιού κομψού power ή να επιχειρήσει σποραδικούς παραλληλισμούς με άλλους παλιότερους σκανδιναβούς καλλιτέχνες. Το άλμπουμ είναι καλό, θα έκανε μεγαλύτερη εντύπωση, αν δεν φαινόταν να απευθύνεται σε συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

 

STEVIE D. feat COREY GLOVER – “Torn From The Pages”
Ίσως ο πολυπράγμων και ταλαντούχος Stephen DeAcutis να μη σας είναι  γνωστός, αυτό όμως θα αλλάξει μετά τη σύμπραξή του με τον υπέροχο τραγουδιστή των Living Colour, Corey Glover. Ο δίσκος τους είναι πραγματικά απολαυστικός. Με ποικιλία σκληρού ύφους, εκτεινόμενο όχι μόνο σε είδη αλλά και σε βάθος χρόνου, αποτελεί ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον, έξυπνο ακρόαμα. Άρτιο σε παραγωγή, με εντυπωσιακά φωνητικά, άκρως υποστηρικτικά των ωραίων ιδεών του συνθέτη, είναι το αποτέλεσμα ενός αβίαστου συνταιριάσματος, μιας σαφώς επιτυχημένης κινητοποίησης όπου οι ικανότητες των συμμετεχόντων δεν θα μπορούσαν να μην αναδειχθούν. Το αγοράζετε.

 

TRANSPORT LEAGUE – “A Million Volt Scream”
Οι μουσικοί που απαρτίζουν το κουαρτέτο παρουσιάζουν το νέο τους άλμπουμ και κερδίζουν την εκτίμησή σας με τη σφυρηλατημένη στη σουηδική σκηνή σιγουριά τους. Δεν περιττολογούν, προσφέρουν δυναμικά κομμάτια, επιδεικνύουν μια πιο παραδοσιακή, σταθερή hard πλευρά και μια άλλη ελαφρώς εκσυγχρονισμένη, προκειμένου να πραγματευθούν κάποια τερατώδη ζητήματα που θα σας απασχολήσουν κατά τη Συντέλεια. Όσο κι αν το δεύτερο προφίλ αποτελεί μέρος της φυσιογνωμίας τους, μάλλον απέδωσαν καλύτερα με το πρώτο, όμως μην ανησυχείτε, είναι έμπειροι, δεν ρίχνουν το επίπεδό τους, τα φέρνουν όλα σε ζόρικη ισορροπία. Τους αναγνωρίζετε ότι έκαναν καλή, προσωπική δουλειά.