STEVE SYLVESTER

“The necromancer of rock – The origins of Death SS” (1977-1982)” (AJNA)

 Ίσως τότε να περιμένατε κάτι πορνό. Στην περίπτωση που κάποτε είχατε την απορία του τι σχέση μπορεί να είχαν οι καλλονές στις ιστορίες των περιοδικών «Ζάκουλα» και «Ζόρα» ο δημιουργός του ιταλικού συγκροτήματος και μεγάλος συλλέκτης κόμικ αναλόγου περιεχομένου θα μπορούσε να σας δώσει μια πληρέστατη εξήγηση. Εξάλλου αυτά που ο ίδιος έκανε αιτιολογούν τον συνδυασμό.
 Τι μπορεί, όμως, να ώθησε έναν νεαρό να προκαλέσει τα μικροαστικά ήθη της επαρχιακής πόλης όπου μεγάλωσε; Πώς ένας άριστος μαθητής, άρα έξυπνος και αποτελεσματικός τύπος, εξέτρεψε τη φιλομάθειά του σε κάτι το παρεξηγήσιμο; Μήπως έπαιξε ρόλο εκείνος ο μήνας που πέρασε στην Αγγλία πάνω στην έκρηξη του πανκ;
 Αυτά και άλλα πολλά απαντώνται στο παρουσιαζόμενο βιβλίο, το οποίο αποτελεί κατά βάσει όχι μόνο μια αυτοβιογραφία αλλά και το πρώτο μέρος της ιστορίας του συγκροτήματος που εκείνος οραματίστηκε και δημιούργησε.
 Υπό μια ευρύτερη έννοια μπορεί να θεωρηθεί ως φορέας μιας μακραίωνης αποκρυφιστικής παράδοσης, ως κάποιος που έχει εσωτερικεύσει πράγματα λόγω της καταγωγής του και μπορεί κανείς να τα υποθέσει, όταν έχει κάποια ευρύτερη γνώση της ιστορίας της Ιταλίας. Μήπως κάπως έτσι ανέπτυξε τη θεατρική πλευρά της μουσικής του, αμέσως μόλις εκτέθηκε στους Sweet, τους Slade, τον Marc Bolan, τους Kiss και τον Alice Cooper; Ομολογουμένως ναι, αλλά όχι στην έκταση που εκείνοι κινήθηκαν.
 Στο βιβλίο εμφανίζεται ειλικρινής. Δεν αποσιωπά ακρότητες επί και εκτός σκηνής, μιλά για παρανομίες και προκλήσεις που έδωσαν λαβή για σχόλια στην τοπική κοινωνία αλλά και για το πώς ενίσχυσαν τη φήμη του σχήματός του. Λέει την άποψή του για τα ναρκωτικά και φυσικά αναφέρεται διεξοδικά στις γυναίκες που τον συνόδευσαν εκείνον τον καιρό. Και βεβαίως εξηγεί τη δομή των συνθέσεών του.
 Στις συνεντεύξεις όσων διετέλεσαν μέλη του συγκροτήματος θα παρατηρήσετε ότι είναι χαρακτηριστικές οι αναφορές σε κακοτυχίες τους και θα προσέξετε την αποστασιοποίηση του Paul Chain. Θα διαβάσετε πράγματα που, έστω και από τη φιλοσοφική πλευρά τους, ίσως σας κάνουν να αισθανθείτε άβολα απέναντι στη θελκτική μουσική του, ίσως να φοβηθείτε ότι έχετε ήδη εκτεθεί σε πράγματα που η αντίληψή σας δεν συνέλαβε.
 Μην ξεχνάτε πάντως ότι και ο ίδιος είναι ύποπτα ελκυστικός, νεανικός, υπήρξε για χρόνια επιχειρηματίας ως ιδιοκτήτης μπαρ και ότι σταδιακά κατέστησε διακριτή στους άλλους την πλευρά του διανοούμενου, άρα μάλλον μπορεί να γίνει χειριστικός, αν το θελήσει.
 Επειδή πάντως, όταν είχε έρθει για συναυλία στην Αθήνα, τότε που τον είδατε αραχτό και άνετο στο «Τέξας», δεν βρήκατε το θάρρος να του μιλήσατε, το παρουσιαζόμενο βιβλίο σάς δίνει την ευκαιρία την επόμενη φορά που θα τον συναντήσετε να τον προσεγγίσετε έχοντας κατά νου ότι μπορεί να γίνει αναλυτικός σε περισσότερα από όσα νομίζετε. Και όχι μόνο στο γιατί οι γυμνόστηθες χάρτινες ηρωίδες πρέπει να υπομένουν τέτοια πράγματα.

Related items