FÉLIX B. DESFOSSÉS

“No Speed Limit: Québec Métal (1964-1989)” (Les Éditions du Quartz)

 Έχετε ήδη σωστά μαντέψει ποιος καταγόμενος από το Κεμπέκ μουσικός έχει φιλοτεχνήσει το έργο που κοσμεί το εξώφυλλο του βιβλίου, οπότε έχετε ήδη έναν λόγο ώστε να το έχετε διαβάσει, μέχρι την επόμενη φορά που θα έρθουν εδώ οι Voïvod. Ο Michel “Away” Langevin βεβαίως προσφέρει επίσης αφειδώς εδώ τις αναμνήσεις του από τη συγκεκριμένη περίοδο. Οι δε αναφορές άλλων στο σημαντικό κουαρτέτο του οποίου αποτελεί μέλος είναι τόσο συχνές που δύσκολα θα εντοπίσετε σελίδα στην οποία αυτό δεν αναφέρεται.
 Όμως έχετε και άλλους λόγους για να μελετήσετε τη συγκεκριμένη εργασία, με κοινή συνισταμένη αυτών τη διακριτή ποιότητα που από δεκαετίες φέρουν όσα συγκροτήματα κατάγονται από τη χώρα. Κατονομάζοντάς τους, λοιπόν, και αναλόγως του χρονικού σημείου από το οποίο ξεκίνησε η εμπλοκή σας στα μεταλλικά δρώμενα ή του αν είστε ιστοριοδίφες της καναδικής σκηνή διαπιστώνετε ότι έχετε πολλούς. Obliveon, Soothsayer, Groovy Aardvark, Cryptopsy, Gorguts, Reactor, Kraken, Stream, Thunder Rider, Mid-Evil μπορεί να είναι κάποιοι από αυτούς, που ακόμη ακούτε με ευχαρίστηση και προσοχή ή θυμάστε ότι κάποτε αλληλογραφήσατε μαζί τους.
 Στο βιβλίο καταγράφεται αναλυτικά και σύμφωνα με τις σοβαρές παραμέτρους κάθε ανάλογης εργασίας η εξέλιξη του σκληρού ήχου από τότε που δύσκολα θα μπορούσε να υπάρξει κάποια κατηγοριοποίηση αυτού. Παραδόξως ουδείς εξ όσων ανακαλούν το παρελθόν και περιγράφουν παλιές καταστάσεις δεν αναφέρει τους Rush ως επιρροή.
 Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στον ρόλο της γαλλικής γλώσσας, που αβίαστα συνόδευσε και ουδόλως εμπόδισε την ανάπτυξη των σκληρών μουσικών ιδιωμάτων, στοιχείο που αρκεί από μόνο του για να προσδώσει μοναδικότητα στην εξέλιξη των πραγμάτων.
 Φυσικά, καταγράφονται πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην τοπική σκηνή, επειδή ανέπτυξαν εγκαίρως αποτελεσματική δράση. Γίνεται διεξοδική αναφορά σε συντάκτες που εργάστηκαν σε έντυπα του επαγγελματικού Τύπου, σε άλλους -οπωσδήποτε- που έστησαν τα δικά τους έντυπα περιορισμένης κυκλοφορίας και σε ανθρώπους που προσωποποίησαν τις τάσεις στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση.
 Δισκοπωλεία, μπαρ, στούντιο, χώροι συναυλιών παρουσιάζονται με τον δέοντα τρόπο και επισημαίνεται η σημασία των ιδιαίτερων εκείνων χώρων που λειτουργούσαν ως κοινοτικά κέντρα νεότητας συνδυάζοντας τις συναθροίσεις με τη μουσική διδασκαλία. Χρονογραφούνται όλες οι σημαδιακές συναυλίες και οι μεγάλες διοργανώσεις που έγιναν, οι περιοδείες ξένων καλλιτεχνών και τα σημαντικά ονόματα που πέρασαν από εκείνα τα μέρη. Οι εγκάρδιοι πάντως δεσμοί που σύναψαν με το κοινό είναι ίσως να οφείλονται εν μέρει στις γηγενείς κυρίες που κέρδιζαν τις εντυπώσεις των επισκεπτών.
 Το βιβλίο είναι σίγουρα μια καλή αφορμή να εμβαθύνετε σε όσα θεωρείτε δεδομένα, μια ευκαιρία να αναζητήσετε ωραία πράγματα που διεκδίκησαν την προσοχή των μεγαλύτερων σε ηλικία και συνεχίζουν να ακούγονται συναρπαστικά.
 Και κάτι ακόμα, πριν σπεύσετε να αγοράσετε αυτό το πλήρες και απαραίτητο για τη μεταλλική σας βιβλιοθήκη έργο· την επόμενη φορά που η Céline Dion επιδείξει μια σκληρότερη πλευρά της μη βιαστείτε να την προσβάλλετε. Υπάρχει εξήγηση και μπορείτε να την εντοπίσετε στο νέο σας απόκτημα.