MIGHTY MUSIC

Blitzkrieg, Chiro, Chaotic Remains, No Return, We Could Build An Empire!

Επειδή έχετε πειστεί από καιρό ότι αξίζει να ασχολείστε με τις προτάσεις της δανέζικης εταιρείας, το ίδιο πράττετε και τώρα.

BLITZKRIEG – “Reign Of Fire”
Πιθανόν και για λόγους βιωματικούς, θα συμφωνήσετε ότι ένα επάιντσο βινύλιο υπογραμμίζει με αποτελεσματικό τρόπο το περιεχόμενο του, ιδίως όταν αυτό αναλύεται σε δύο νέα τραγούδια του επιδραστικού βρετανικού συγκροτήματος. Ο τραγουδιστής Brian Ross και οι τέσσερις συμπαίκτες του παραδίδουν συνθέσεις σαφώς ενδεικτικές της μεταλλικής τους σοβαρότητας, υποθέτει όμως κανείς ότι θα μπορούσαν αυτές να είχαν εν μέρει δομηθεί διαφορετικά, επίσης να είχαν επενδυθεί με έναν απενοχοποιημένο εκσυγχρονισμένο ήχο. Όχι πως δεν θα θελήσετε να αποκτήσετε το συγκεκριμένο κομμάτι της εξελισσόμενης ιστορίας του σχήματος, αλλά ενόψει της κυκλοφορίας του νέου του άλμπουμ θα περιμένετε κάτι καλύτερο.

 

CHIRO – “Tunnel”
Οι μουσικοί που απαρτίζουν το κουαρτέτο από τη Δανία ανέπτυξαν δράση στις αρχές της δεκαετίας του ’90 υπό την επωνυμία Chiro Therium και σήμερα παρουσιάζουν ένα νέο άλμπουμ. Διαχειρίζονται τη βαρύτητα φέροντας κάτι από τη δεκαετία του ’70 αλλά και το μεταγενέστερο sludge. Με ζόρικα φωνητικά, λιτό και συμπαγή ήχο, προφανώς δεν ενδιαφέρονται για τη γνώμη των άλλων, ασυμβίβαστοι, δυσφορούντες, καταθέτουν την άποψή τους για τη μεταλλική μαγκιά. Δεν ακούγονται ανταγωνιστικοί σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις και μάλλον θα μπορούσαν να είχαν πετύχει περισσότερα αν είχαν αποφασίσει ότι είναι εξίσου προκλητικό το να κερδίσουν την προσοχή περισσότερων απροσάρμοστων.

 

CHAOTIC REMAINS – “We Are Legion”
Έξι νεαροί απαρτίζουν το μαλτέζικο συγκρότημα και σάς συστήνονται με το πρώτο τους άλμπουμ, που βεβαίως φέρει ενωτικό, αποφασιστικό τίτλο. Με διαφορετικές επιρροές ο καθένας τους, τις συνοψίζουν σε ένα κράμα συμφωνικού death, ενδεικτικό των καλών κινήτρων τους, όπου τα πλήκτρα έχουν χαρακτηριστικό ρόλο. Το υλικό τους φαντάζει φιλόδοξο, είναι περιπετειώδες, πράγμα ομολογουμένως θετικό. Εντοπίζονται πάντως σε αυτό διάφορες ηχητικές και συνθετικές ανισότητες, αλλά κάτι τέτοια συμβαίνουν όταν μια ομάδα πραγματοποιεί το απαραίτητο εκείνο πρώτο δισκογραφικό βήμα. Θα κερδίσουν εμπειρίες και, αν εκτιμήσουν σωστά το δυναμικό τους, θα επανέλθουν βελτιωμένοι. Με καλύτερες φωτογραφίες τους επίσης.

 

NO RETURN – “The Curse Within”
Το γαλλικό κουιντέτο φροντίζει να παρουσιάζει προσεγμένες εργασίες, για αυτό και στο νέο του άλμπουμ συνεργάστηκε ξανά με τον αποτελεσματικό παραγωγό Jacob Hansen. Το υλικό του σχήματος είναι καλό, με μοντέρνο ήχο, με ύφος που δανείζεται πολλά από τη σουηδική μελωδική επιθετικότητα. Οι δημιουργοί του διαθέτουν αξιόλογο εκτελεστικό επίπεδο, ακούγονται συντονισμένοι, θα μπορούσαν πάντως από συνθετική άποψη να επιχειρήσουν κάποια διαφοροποίηση, να προσθέσουν τη διακριτική εκείνη ποσότητα της ποικιλίας που θα έκανε τα πράγματα πιο ενδιαφέροντα, όπως επίσης τα φωνητικά τους να μην ήταν μονίμως βίαια. Κινούμενοι σε ένα ήδη οριοθετημένο πεδίο, αποδεικνύονται συνεπείς αυτού.

 

WE COULD BUILD AN EMPIRE – “In This Place”
Ναι, εκείνος ο σουηδός τουρίστας στο ελληνικό νησί ήταν ο κιθαρίστας ενός τρίο που παρουσιάζει τώρα ένα ενδιαφέρον άλμπουμ. Αυτός και οι συμπαίκτες του αναδιατάσσουν τις ποικίλες επιρροές τους με βάση ό,τι εξυπηρετεί τη διάθεση και τις προθέσεις τους, γράφουν τραγούδια με την ευχέρεια εκείνων που όντας ικανοί μουσικοί μπορούν να μορφοποιούν τις σκέψεις τους με πληρότητα. Συνεργάζονται με άνεση τόσο με τον Jens Bogren όσο και τον Zed Smon, διασταυρώνουν τον προοδευτικό στοχασμό με τη φινέτσα π.χ. των Kent. Γίνονται γρήγορα συμπαθείς με την ευκρινή, λεπτομερή δυναμική τους, θα τους παρακολουθείτε.