MIGHTY MUSIC / TARGET RECORDS

Έξι νέες ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες!

Η εταιρεία από τη Δανία αποδεικνύει με ωραίο τρόπο ότι μπορεί να ελίσσεται σε διαφορετικά μουσικά πεδία.

BLACK BOOK LODGE – “Entering Another Measure”
Για το τρίο από την Κοπεγχάγη είχατε εγκαίρως ενημερωθεί από εδώ, όταν είχε κυκλοφορήσει το άλμπουμ του “Tûndra”. Τώρα παρουσιάζει το δεύτερο δισκογραφικό του βήμα, μια εργασία έξι συνθέσεων συνολικής διάρκειας σαράντα δύο περίπου λεπτών, χρόνος που αποδεικνύεται ανάλογος της αισθητικής του σχήματος. Χωρίς να κατατάσσονται κάπου, παίζουν στοχαστικά, προοδευτικά, αφήνοντας διαστήματα στον ακροατή να ερμηνεύσει ο ίδιος όσα ακούει. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συντονιστείτε αμέσως με το υλικό τους, αλλά θα αναγνωρίσετε ότι πρόκειται για όντως προσωπική αποτύπωση διαθέσεων. Οι ίδιοι ίσως θα μπορούσαν να παραμείνουν ελλειπτικοί, αλλά λίγο πιο εύληπτοι. Ενδιαφέροντες.

 

BULLET TRAIN BLAST – “Shake Rattle Racing”
Να μια κυκλοφορία που θα σας αρέσει. Το κουιντέτο από τη Δανία φέρει στη μουσική του την αμεσότητα της ανάφλεξης εκείνης όταν πέφτει η καρό σημαία, τη μετουσιώνει σε ωραία τραγούδια. Δε χρειάζεστε να είστε οπαδοί του μηχανοκίνητου αθλητισμού για να αντιληφθείτε ότι το hard που παράγει το σχήμα είναι ζόρικο και καλοπαιγμένο. Ομάδα έμπειρων οδηγών, το τρίτο τους άλμπουμ, σε παραγωγή του Tue Madsen, ακούγεται συνδυαστικό της παράδοσης και των πρόσφατων εξελίξεων, δηλαδή δεν πρόκειται να σας κουράσει με βρωμισμένες γραφικότητες. Αν θέλετε να στοιχηματίσετε σωστά πριν την κούρσα, προσέξτε αυτή την κυκλοφορία.

 

FRANKLIN ZOO – “Franklin Zoo”
Όταν θα ακούσετε τα τρία τραγούδια του παρουσιαζόμενου ΕΡ, θα εκπλαγείτε από το γεγονός ότι οι συνθέτες τους έχουν εσωτερικεύσει μέχρι μυελού οστών το ύφος των καλών εκπροσώπων της σκηνής του Σηάτλ, των αρχών της δεκαετίας του ’90. Μη σκεφτείτε ότι πρόκειται για άλλο ένα πρόχειρο αντίγραφο του grunge. Το συγκρότημα από την Κοπεγχάγη αποτελείται από καλούς μουσικούς, έχει τον κατάλληλο, εκφραστικό τραγουδιστή -στοιχείο βασικό για το συγκεκριμένο είδος- και γράφει ωραία, φορτισμένα τραγούδια. Κερδίζει τις θετικές εντυπώσεις, όχι επειδή διεγείρει τη νοσταλγία, αλλά επειδή αποδεικνύεται εύστοχο και συνεπές στις επιρροές του. Ενδιαφερθείτε για αυτό εγκαίρως.

 

FRIED OKRA BAND – “Back Into The River”
Υπάρχει ένα μυστικό πέρασμα στον χωροχρόνο, στην Κοπεγχάγη. Όταν οι τρεις μουσικοί περνούν το κατώφλι του μικρού στούντιο σε εκείνη τη μικρή αυλή, αυτομάτως μεταφέρονται κάπου στον αμερικανικό Νότο. Καταρτισμένοι ιστοριοδίφες, στον συγκεκριμένο μυστικό χώρο ηχογράφησαν το νέο τέταρτο άλμπουμ τους, έγραψαν τραγούδια σε φόρμες λιτές αλλά εκφραστικές, συνθέσεις που θα μπορούσαν να παίξουν μαζί π.χ. με τον Jack White ή κάποιους άγνωστους πλανόδιους, σκονισμένους αλλά φινετσάτους οργανοπαίκτες. Μην αμφιβάλλετε, δεν πρόκειται για μια φτηνή αντιγραφή, αλλά για έναν δίσκο που με ωραία έκπληξη αντιλαμβάνεστε ότι είχατε ανάγκη να ακούσετε· και θα ξανακούσετε.

 

GRUMPYNATORS – “Wonderland”
Το πρώτο άλμπουμ των τεσσάρων μουσικών από την Κοπεγχάγη δεν θα το προσέξετε επειδή οι δημιουργοί του είναι φίλοι των Volbeat ή επειδή χρησιμοποιούν κοντραμπάσο. Θα το ακούσετε επειδή τα τραγούδια που περιέχει είναι συνδυαστικά των επιρροών τους από το hard και το rockabilly, με έναν τρόπο που θα τα άκουγε μάλλον ευχαρίστως και ο Lemmy. Δεν είναι αγρίως προκλητικοί, δεν ηχούν ρετρό, όπως διάφοροι βρωμισμένοι νεόκοποι που διεκδικούν την αποκλειστικότητα τέτοιων επιρροών, χαρακτηρίζονται όμως από μια ωραία ευθύτητα που καθιστά περιττές τις φιλολογικές αναλύσεις. Παίζουν με ωραίο δυναμισμό, ξέρουν τι κάνουν, απέριττοι αλλά επαρκείς, σας αρέσουν.

 

SEE THE SKY – “Ego Rehab”
Πίσω από την επωνυμία της ενατένισης βρίσκεται το δημιουργικό ζεύγος του Blake και της Miriam Gardner, συζύγων, με δράση στο καλό σχήμα των Wintergarden. Στο παρουσιαζόμενο άλμπουμ εφαρμόζουν τη ρήση του Frank Zappa ότι «χωρίς απόκλιση από τον κανόνα, η πρόοδος δεν είναι δυνατή». Περιγράφουν το ύφος του υλικού τους ως «psy/prog/metal/goth/rock/atmospheric», δηλαδή πρόκειται για κάτι δύσκολα κατατάξιμο, ταιριαστό όμως με το γενικό θέμα των συνθέσεών τους. Καταπιάνονται με τα αινίγματα του ανθρώπινου ψυχισμού, έχουν στιγμές ενδιαφέρουσες με γυναικεία φωνητικά και δαιδαλώδεις διαδρομές και λιγότερο ενδιαφέρουσες όταν τα αντρικά φωνητικά αγριεύουν. Εκτεθείτε στη σκέψη τους.