SEASON OF MIST

Abysmal Dawn, And Oceans, Barishi, Benighted, Green Carnation!

 Και οι πέντε νέες προτάσεις της εταιρείας αξίζουν την προσοχή σας.

ABYSMAL DAWN – “Phylogenesis”
Πρέπει να εμπιστεύεστε τον Charles Elliott και την παρέα του από το Λος Άντζελες. Είναι ειδήμονες του death και το νέο τους άλμπουμ αποτελεί μια σαφή απόδειξη αυτού. Πολύ καλοί σε εκτελεστικό επίπεδο, συντονισμένοι και αποτελεσματικοί, με τον δέοντα ήχο, προσφέρουν υλικό ευσύνοπτο και συντριπτικό, λεπτομερές και τεχνικό, που απλώς δεν μπορεί να αγνοηθεί. Ίσως σε μερικά σημεία να επέμειναν στις φόρμες του ιδιώματος περισσότερο από όσο η πηγαία έμπνευση θα επέτρεπε, αλλά αυτό δεν θα επηρεάσει την καλή άποψή σας για τον δίσκο. Από τις αξιόμαχες ομάδες, ακούγεται ευχαρίστως ισχυρή, όσο κι αν αυτό ήταν αναμενόμενο.

 

...AND OCEANS – “Cosmic World Mother”
Το συγκρότημα από τη Φινλανδία στο νέο του άλμπουμ καταπιάνεται με το αενάως μετασχηματιζόμενο ποσό ενέργειας που διέπει το σύμπαν, τιτλοφορεί μάλιστα δύο τραγούδια του ως «Ελμηνθίαση» και «Αποκατάσταση» ορίζοντας έτσι τα δύο άκρα της φυσικής διαδικασίας. Αντιστοίχως επιβλητική είναι και η μουσική επένδυση των θεμάτων του. Σχήμα γνωστό για τη μεγαλοπρεπή, συμφωνική προσέγγιση του black, διατηρεί το κύρος του, ακόμη και όταν συνταιριάζει στις ενορχηστρώσεις κάποιες ηλεκτρονικές πινελιές. Ακούγοντας τον δίσκο γίνεται σαφές ότι τα μέλη του σεξτέτου δεν θα είχαν εμπλακεί στη δημιουργία του, αν δεν είχαν σαφείς επιδιώξεις. Αυτό θα το εκτιμήσετε.

 

BARISHI – “Old Smoke”
Είναι ζήτημα αισθητικής και φυσικά αντίληψης: Το τρίο από το Βέρμοντ κατατάσσεται στον χώρο του progressive και καθίσταται αναγνωρίσιμο λόγω της τραχύτητάς του. Κάποιοι συμφωνούν με την κατηγοριοποίηση αυτή, κάποιοι όχι. Το θέμα είναι ότι το νέο, τρίτο άλμπουμ του σχήματος απευθύνεται σε έναν συγκεκριμένο κύκλο ακροατών που ικανοποιούνται με τις θορυβώδεις ανακατευθύνσεις των κομματιών, τον απογυμνωμένο τους ήχο, βρίσκουν συναρπαστική την αγωνία που μεταδίδουν. Οι μεγαλύτεροι δεν μπορούν να έχουν την ίδια γνώμη. Τα άγρια φωνητικά πάντως κόβουν πόντους πρωτοτυπίας από το υλικό, περιορίζουν τις εντυπώσεις από τον περιπετειώδη χαρακτήρα του. Σημείο των καιρών, θα πείτε.

 

BENIGHTED – “Obscene Repressed”
Η Γαλλία έχει μακρά και σπουδαία παράδοση στην Ψυχολογία και δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι πέντε καταγόμενοι από εκεί μουσικοί που απαρτίζουν το εν λόγω συγκρότημα καταπιάνονται με τέτοιου είδους ζητήματα. Υιοθετώντας όμως ένα death grind ύφος δίνουν λαβή για σχόλια σχετικά με την ανορθολογική κατάσταση στην πατρίδα τους. Εσείς πάντως ακούγοντας το νέο τους άλμπουμ μπορείτε να αισθανθείτε χαρά εκτονωνόμενοι βίαια, να επιτρέψετε στην αισθητική σας να κάνει ένα διάλειμμα από την καλαισθησία, να ασκήσετε την ενσυναίσθησή σας απέναντι στη διαταραχή. Με ωραίες εκλύσεις μίσους και διακριτική ποικιλία, το υλικό αρέσει.

 

GREEN CARNATION – “Leaves Of Yesteryear”
Είστε σίγουρα μεταξύ εκείνων που χαιρετίζουν την επάνοδο στη δισκογραφική δράση του εκλεκτού συγκροτήματος από τη Νορβηγία. Αν υπάρχει κάποιο σχήμα που διαθέτει θελκτικότατο ήχο, καθαρότητα προθέσεων, ευχέρεια έκφρασης και έχει ταυτίσει τη δημιουργικότητα με την εκφραστικότητα των μελών του, τότε μπορεί να είναι το συγκεκριμένο σεξτέτο. Το νέο υλικό είναι αντιπροσωπευτικό του, πνευματώδες, εσωστρεφές κατά το αναμενόμενο και το ειδικό του βάρος μετατοπίζεται στους στίχους. Ακούγοντάς το θα εντοπίσετε νύξεις του παρελθόντος του, τον χαρακτηριστικό δυναμισμό, τη μελωδικότητα που το κατέστησε αναγνωρίσιμο. Μικρή ένσταση υπάρχει για την ανάπτυξη των δύο μεγάλων σε διάρκεια συνθέσεων.