VICISOLUM PRODUCTIONS

Divine Ascension, Grorr, Loch Vostok, Scarab, Thalamus!

 Η σουηδική εταιρεία επιβεβαιώνει το ποιοτικό της προφίλ, παρουσιάζοντας πέντε σαφώς αξιοπρόσεκτες κυκλοφορίες.

DIVINE ASCENSION – “Liberator”
Και ενώ δεν έχει περάσει πολύς καιρός από την παρουσίαση του ντοκιμαντέρ “Metal Down Under”, ένα συγκρότημα από τη Μελβούρνη έρχεται να υπενθυμίσει τη δυναμική των συγκροτημάτων της Αυστραλίας. Η τραγουδίστρια Jennifer Borg και τα πέντε αγόρια που τη συνοδεύουν κυκλοφορούν το δεύτερο τους άλμπουμ, σε μείξη και mastering του Jens Bogren, και δείχνουν αποφασισμένοι να διεκδικήσουν την προσοχή του κοινού. Το υλικό τους είναι, κατά προσέγγιση, συνδυαστικό των Kamelot και των After Forever· μελωδικό και έντονο, ευθύ και καλοδουλεμένο, μοντέρνο. Πρέπει να εμπιστευτείτε ένα σχήμα που έχει τέτοια θετική επωνυμία και τιτλοφορεί αναλόγως την εργασία του.

 

GRORR – “Unknown Citizens”
Το νέο, τρίτο άλμπουμ των πέντε γάλλων μουσικών είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον. Με ομολογημένες επιρροές από τους Tool και τους Meshuggah, αλλά και, βεβαίως, παράλληλες αναφορές στους συμπατριώτες τους Gojira, προσφέρουν μια πολύ καλή εργασία. Συγκεκριμένα, πραγματεύονται τρεις ιστορίες και τις αποδίδουν με τρία τραγούδια την καθεμιά, όπως περίπου είχαν κάνει και στην προηγούμενη κυκλοφορία τους. Νευρώδεις και συντονισμένοι στο παίξιμό τους, με ωραία sample, με φροντισμένο τον μηχανιστικό τους ήχο, διατυπώνουν με άνεση τις δαιδαλώδεις ιδέες τους και προκαλούν τον ακροατή να τους παρακολουθήσει. Πραγματικά αξιόλογη εργασία, ξεχωρίζει σε έναν χώρο που η σύγχυση έχει γίνει αυτοσκοπός.

 

LOCH VOSTOK – “From These Waters”
Αν, ανεξαρτήτως του γούστου σας, είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τις οργανωμένες εργασίες, τότε θα εκτιμήσετε θετικά το έκτο άλμπουμ του συγκροτήματος από την Ουψάλα. Είναι προφανές από τις νέες συνθέσεις τους ότι οι πέντε προοδευτικοί και επιθετικοί μουσικοί λειτούργησαν πολύ αποτελεσματικά. Δείχνουν πως βρίσκονται σε μια φάση όπου μπορούν άνετα να μετασχηματίζουν τις επιρροές τους σε προσωπικούς τόνους, δείχνουν πως δεν αρκούνται σε κοινότυπες δηλώσεις. Έχουν διαμορφώσει έναν πολύ ισορροπημένο ήχο, που επιτείνει τις ωραίες εντυπώσεις, φωτίζει τις ενδιαφέρουσες εμπνεύσεις τους, κολακεύει τα δημιουργικά τους κίνητρα. Κερδίζουν πόντους συμπάθειας, επειδή δεν ακούγονται απλώς διεκπεραιωτικοί.

 

SCARAB - “Serpents Of The Nile”
Σίγουρα, είναι πολλά τα συγκροτήματα που έχουν εμπνευστεί από την αρχαία Αίγυπτο, το μεγαλείο και τα μυστικά του πολιτισμού της. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, πως το κουιντέτο από το Κάιρο δικαιωματικά έχει αυτή την επωνυμία και αναλόγως τιτλοφορεί το δεύτερο άλμπουμ του. Τα μέλη του αποδεικνύονται απολύτως συνεπείς μελετητές του αμερικανικού death, και δεν θα ακούσετε τα τραγούδια τους με συγκατάβαση, λόγω της εξωτικής τους καταγωγής. Ίσως θα μπορούσαν να είχαν πετύχει έναν καλύτερο στις λεπτομέρειές του ήχο, αλλά αυτό δεν μειώνει την ένταση με την οποία το σχήμα αποδίδει. Έντιμη εργασία, για αυτό και αξιοπρόσεκτη.

 

THALAMUS – “Beneath A Dying Sun”
Σωστά υποθέσατε, πρόκειται για επανακυκλοφορία του πρώτου άλμπουμ του συγκροτήματος, εκείνου του ’08, που γίνεται με την ευκαιρία, ίσως, της συνεργασίας που εγκαινίασε το συγκρότημα με την εν λόγω εταιρεία. Σε αυτή περιλαμβάνεται EP “Sign Here For Nothing” του ’10 και τρία ακόμα τραγούδια. Ενθουσιώδεις, δυναμικοί, καλοπροαίρετοι, οι τέσσερις μουσικοί που απαρτίζουν το σχήμα αποκάλυψαν με άνεση τις επιρροές τους από το hard της δεκαετίας του ’70, τα blues αλλά και το stoner, και τράβηξαν την προσοχή του κοινού. Ευκαιρία, λοιπόν, να ξανακούστε αυτό το διπλό cd, θα σας αρέσει η εύθυμη διάθεση που αποπνέει.