LISTEN LIVE

DAVID E. GEHLKE

“Damn the machine – The story of Noise Records” (Iron Pages Books)

 Μετά από χιλιάδες συνεντεύξεις και αναλύσεις που έχετε διαβάσει, το παρουσιαζόμενο βιβλίο έρχεται για να επαληθεύσει, να συμπληρώσει ή και να ανατρέψει τις απόψεις σας για τον καταλυτικό ρόλο που διαδραμάτισε στα μεταλλικά πράγματα η γερμανική εταιρεία. Η ιστορία της είναι βεβαίως συνυφασμένη με τη συναρπαστική, προσωπική πορεία του ιδρυτή και ιθύνοντα νου της, Karl-Ulrich Walterbach, εξέχουσας όσο και αμφιλεγόμενης κατά καιρούς προσωπικότητας, μη βιαστείτε όμως να σκεφτείτε ότι αυτή η εμβριθέστατη εργασία αποτελεί μια συγκαλυμμένη αγιογραφία εκείνου. Πρόκειται για εγχείρημα ομολογουμένως δύσκολο, που ευτυχώς όμως διεκπεραιώνεται με επιτυχία.
 Αρχικά προσδιορίζεται το οικογενειακό, πολιτισμικό και πολιτικό περιβάλλον του Walterbach, το φιλοσοφικό υπόβαθρο, οι ιδεολογικές καταβολές του και στη συνέχεια αποτυπώνεται στην ολότητά της η συναρπαστική πορεία εκείνου, όλα αυτά διασταυρωμένα μέσα από ένα εντυπωσιακό πλήθος συνεντεύξεων. Έτσι, εσείς δεν θα χάσετε την ευκαιρία να διαβάσετε απόψεις από όλους όσους περιμένετε, από συγκροτήματα, από αναγνωρίσιμες και διακεκριμένες μορφές της μουσικής παραγωγής και του Τύπου, αλλά και από τους αφανείς μα αφοσιωμένους εργαζόμενους στην εταιρεία. Θα εμβαθύνετε στα κίνητρα και τον συναισθηματικό κόσμο όλων εκείνων τα ονόματα των οποίων διαβάσατε στα εξώφυλλα δίσκων που σπεύσατε να αγοράστε, αλλά και όσων με τον τρόπο τους σας έπεισαν τους ότι άξιζε να επενδύσετε σε εκείνα τα μοναδικά κομμάτια βινυλίου ή cd. Θα αντιληφθείτε το σκεπτικό κάθε σημαντικής πράξης του γερμανού επιχειρηματία, θα εκτεθείτε στην ιδιαίτερη επιχειρηματολογία του, θα τον δικαιολογήσετε όταν αντιληφθείτε ότι «η ενός ανδρός αρχή» επιβάλλει δραστικές κινήσεις, θα εκτιμήσετε τη διεισδυτική ματιά, την ασκημένη ενσυναίσθηση και την κινητικότητά του.
 Χωρίς επιπολαιότητα στην κρίση σας, αποστασιοποιημένοι όπως και οι περισσότεροι αφηγητές της ιστορίας, θα διαπιστώσετε ότι, δεδομένων της ωριμότητας και της ετοιμότητάς τους, των σύνθετων καταστάσεων και των συγκυριών στις οποίες εκτέθηκαν, οποιαδήποτε ασφαλής πρόβλεψη ήταν δύσκολη. Και τότε, προσέχοντας τις παράλληλες βιογραφίες τους, θα συμφωνήσετε ότι οι όποιες επιτυχίες δεν μπορούν επισκιάζουν το άθροισμα μιας επιτυχημένης καριέρας. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα ίσως μπείτε στον πειρασμό να δώσετε εξηγήσεις ψυχαναλυτικής φύσης για τη σύμπλευση κάποιων συνεργατών μουσικών.
 Επίσης, θα παρατηρήσετε ότι ο Walterbach γίνεται διδακτικός, ότι προσδιορίζει τις παραμέτρους ανάδειξης ενός συγκροτήματος, τα επαγγελματικά χαρακτηριστικά καθενός εμπλεκομένου, τη σημασία της υπομονής, της προσοχής, του ενθουσιασμού, κυρίως όμως εξαίρει, όπως κάθε δημιουργικός άνθρωπος, τη σημασία των διαρκών επανεκκινήσεων. Πρόκειται τη χαρακτηριστική δοτικότητα κάθε επιτυχημένου, που λόγω πείρας ξέρει ότι μπορεί να εφεύρει τους επόμενους πρότυπους -εμπορικούς- ελιγμούς.
 Ο έμπειρος αμερικανός δημοσιογράφος David E. Gehlke αισθάνεται ευεργετημένος, όπως καθένας που άκουσε εγκαίρως τις προτάσεις της Noise. Εμπνέεται από την αποφασιστικότητα του ακαταπόνητου Γερμανού, για αυτό και καλύπτει με την ίδια επιμέλεια όλες τις φάσεις της ανάδειξης εκείνου στη μουσική βιομηχανία. Με τη δέουσα σοβαρότητα, με ευστόχως επιλεγμένα, εξυπηρετικά της αφήγησης, σχόλια, με την επιφυλακτικότητα ιστορικού, δεν μένει αμέτοχος, είναι όμως διακριτικός, χρησιμοποιεί τον αφηγηματικό τόνο άλλων για να αναπαρασταθούν περιστατικά και να σκιαγραφηθούν πρόσωπα. Αποδεικνύεται σοβαρός μελετητής και κολακεύει τη δική σας χρόνια ενασχόληση με τις μεταλλικές τάσεις.
 Celtic Frost, Helloween, Kreator, Running Wild, Watchtower, Coroner, Sabbat: ναι, εδώ θα διαβάσετε για όλους τους ήρωές σας. Δεν υπάρχει λόγος να αναρωτιέστε αν κάποια πτυχή της δράσης τους δεν καλύπτεται.
 Βιβλίο που θα προκαλέσει τον δημόσιο διάλογο, προτείνεται ανεπιφύλακτα σε όσους διατηρούν αναμνήσεις από μια εποχή όπου κάθε νέα πρόταση της Noise συνιστούσε γεγονός, που ρύθμιζε τον βιόρυθμό τους. Οπωσδήποτε προτείνεται και στους νεότερους θιασώτες της μεταλλικής σκηνής, καθώς τους δίνει την ευκαιρία να ανασυστήσουν την ιστορική εικόνα ενός χώρου στον οποίο διεκδικούν λόγο.
 Αυτό που πάντως θα πρέπει να θεωρηθεί βέβαιο είναι ότι θα ανανεώσει τη διάθεσή σας για δράση. Και εδώ εντοπίζεται η καταξίωση του Karl-Ulrich Walterbach. Τιμήστε τον.

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

back to top

Words of heaviness

Latest Message: 3 days, 14 hours ago
 • George : Όντως, το να εκτεθείς σε ωραία τραγούδια που παίζονται από την Πτήση του Πήγασου, αλλά δεν τα ξέρεις, αποτελεί κίνηση υψηλού ρίσκου -και γούστου!
 • George : Η υγεία της ελληνικής σκηνής βρίσκεται στα σκάνδαλά της.
 • guest_3320 : G. Πήρα το sms σου. Ακούω μια χαρά χωρίς διακοπές με 3G, το kill by death αυτή την στιγμή
 • George : Κυρίες και κύριοι, τέρμα τα αστεία. Στο εξής μπορείτε να απολαμβάνετε σε απαράμιλλη ποιότητα το προσεγμένο πρόγραμμα του σταθμού στο κι-νη-τό σας ανεξαρτήτως μοντέλου!
 • George : "Η εμπιστοσύνη έχει επιδεινωθεί." Άψογα ελληνικά.
 • George : Μωρέ μπράβο, τόσες βιογραφίες του Prince έτοιμες να κυκλοφορήσουν στην πρώτη επέτειο της αναχώρησής του. Μπορεί να είναι και για καλό αυτό, δεν ξέρεις...
 • George : Ο Τάκης ο Aggressor ανοίγει εταιρεία μάνατζμεντ!
 • George : Ευφημισμός: Τι αποτελούν φραπεδάτοι μεταλλάδες συζητητές στη λιακάδα; Ένα think tank της ελληνικής σκηνής.
 • George : Να προσέχετε τις ατζέντες του ιστότοπου!
 • George : Αν λάβει κανείς υπόψη του τις πωλήσεις του "Τρίτου βράχου από τον ήλιο" μπορεί και να αναθαρρήσει!
 • George : "Μέσα σε ένα σαββατοκύριακο έμαθα τριάντα συγκροτήματα από το Flight of Pegasus!" - Άλλη μία ικανοποιημένη φίλη του ιστότοπου!
 • HyoCic : Hello. And Bye.
 • George : Ο Αλέξανδρος των Maidenance υποστηρίζει τον ιστότοπο!
 • George : Ο Jon V των Need είναι ωραίος τύπος!
 • George : Οι στίχοι φαίνεται να αντιστοιχούν στο ίδιο το "Another Rainy Night" των Queensryche... Να ήταν το "Broken Dreams" των Fifth Angel;
 • metal_runnerhead : Το άσμα που ακούστηκε πρίν το queensryche τι ήταν ?? "another night another broken dream another night without you κτλ"
 • George : Στον παρόντα ιστότοπο καθρεφτίζονται τα καλύτερα χαρακτηριστικά σας.
 • George : Σε ευχαριστώ πολύ! "This one is in greek but its eclectic streaming is worth a visit" - Terrorizer magazine, 2008
 • guest_1693 : να σαι σίγουρος...μου χε πει ο Μιχάλης ο Σαβο οτι ειχες σκαρώσει τέτοια φάση στο Internet αλλα δεν πίστευα οτι θα έβρισκα τέτοιο πράγμα..Μπράβο ρε Γιώργαρε πάντα ήσουνα μεθοδικός κ μερακλής σε ότι έκανες...Up the Irons!
 • George : Τι έκπληξη! Σε πληροφορώ ότι παραμένω ικανός χειριστής πικάπ! Μείνε συντονισμένος!
 • guest_1693 : Βελλερεφόντη αν φανταστώ οτι απο τα πικαπ του Team FM κ τη βελόνα που κουνάγαμε πέρα δώθε για να κουμπώσει ο σταθμος φτασαμε στο σημείο να σε ακουμε ψηφιακά..τι να πω!!Πόσο μακρυα φαίνεται το 1990!!!Φίλε μου χεις λείψει...Μανώλης
 • George : Rethymno rocks!!!
 • George : Φίλες και φίλοι, ο ιστότοπος κάνει τη δουλειά του. Διαφωνείτε;
 • George : Όταν η ευταξία γίνει μόδα, οι γκριζαρισμένοι μεταλλάδες θα είναι οι θεματοφύλακές της!
 • George : Όλα κανονίζονται με μερικές μερίδες λουκουμάδες!