ANDREW DARLINGTON

“The Human League and the Sheffield electro scene – Every album, every song” (Sonicbond)

 Αν είστε σε ηλικία που έχετε αναμνήσεις από την εποχή που το βρετανικό συγκρότημα μεσουρανούσε, θα πρέπει να ομολογήσετε ότι η μουσική του, όχι μόνο επένδυσε περιστατικά της ζωής σας, αλλά, έστω και πλαγίως, διαμόρφωσε την άποψη σας για την ποπ. Σήμερα ανοίγετε το παρουσιαζόμενο βιβλίο, όχι λόγω νοσταλγίας, αλλά λόγω της υπερηφάνειας που απορρέει από το έγκαιρο βίωμα. Συμπληρώνετε έτσι τις γνώσεις σας για όσα ο Philip Oakey, η Joanne Catherall, η Susan Sulley και οι συνεργάτες τους δημιούργησαν. Αν πάλι είστε νεότεροι, έχετε την ευκαιρία να ανακαλύψετε μερικά πράγματα σχετικά με το πού μπορεί να εντοπιστεί ο πυρήνας του νεωτερισμού.
 Το βιβλίο ξεκινά από τη γενέθλια πόλη του σχήματος, το Σέφιλντ, εκεί όπου κάποτε μπορούσε να βρει κανείς φαγητό την Κυριακή μόνο στον σταθμό των λεωφορείων. Πρόκειται για την ίδια πόλη που έβγαλε τους Def Leppard, οι οποίοι τιτλοφόρησαν ένα άλμπουμ τους με την ίδια λέξη που είχαν χρησιμοποιήσει οι Human League για ένα δικό τους (“Hysteria”). Η έρευνα όμως επικεντρώνεται και ανασυνθέτει τη δράση άλλων αγαπητών συνόλων των Cabaret Voltaire, των ABC, των Heaven 17. Ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι μάλιστα όσα αναφέρονται για τους Vice Versa, το σχήμα από το οποίο -όπως σε κάθε ιδίωμα- προέκυψαν άλλα και για την όλη επιρροή τους στο κύκλωμα της βρετανικής ηλεκτρονικής μουσικής. Δεν παραλείπονται του γενεαλογικού δέντρου οι Future και οι Clock DVA.
 Παράλληλα με την καριέρα των Human League παρατηρείτε εκείνες άλλων ανερχόμενων, μελετάτε την παρουσία των τραγουδιών τους στους καταλόγους επιτυχιών της Βρετανίας, των Η.Π.Α. και ευρωπαϊκών χωρών, θυμάστε ραδιοφωνικά προγράμματα και τηλεοπτικές εκπομπές, διόλου απίθανο να θυμηθείτε και συγκεκριμένα άρθρα από έντυπα της εποχής. Όλα αυτά επιφυλάσσουν και διαπιστώσεις που σας είχαν διαφύγει πάνω στη ροή των γεγονότων και εκ των υστέρων εκπλήσσουν, όπως π.χ. το πώς συντελέστηκε η επάνοδος στο προσκήνιο της Tina Turner.
 Βεβαίως, θα διαβάσετε ονόματα μουσικών και παραγωγών που αργότερα συναντήσατε σε άλλες ωραίες καταστάσεις και, σε ένα άλλο επίπεδο, θα θυμηθείτε μοντέλα συνθεσάιζερ και ήχους που επένδυσαν ανεξίτηλα τη δεκαετία του 1980. Θα πρέπει να αισθάνεστε υπερήφανοι, αν κάποτε πατήσατε τα κουμπάκια ενός Casio και ακούσατε τη φουτουριστική και πρακτική τους λιτότητα, αν ονειρευτήκατε ένα Roland και αργότερα αποκτήσατε ένα.
 Όπως θα παρατηρήσατε, εδώ δεν αναφέρθηκε κανένα τραγούδι των Human League και αυτό έγινε σκόπιμα. Δεν έγραψαν μόνο εκείνο το πασίγνωστο για την κοπέλα που εργαζόταν σε ένα μπαρ, αλλά και άλλα όπου τα εναλλασσόμενα, αλληλοσυμπληρώμενα φωνητικά συνταιριάστηκαν με την εφαρμογή προβολών επί σκηνής, το ντύσιμο και το μακιγιάζ ορίζοντας την ταυτότητα του σχήματος. Επίσης, δεν αναφέρθηκε κανένα των άλλων προαναφερθέντων συγκροτημάτων, γιατί οι ποπ νευρωνικές εγγραφές πάνω σας θα προκαλέσουν την ευχάριστη ακαριαία ανάκλησή τους κατά την ανάγνωση του βιβλίου.
 Σημειώστε ότι συγγραφέας του είναι ο συντάκτης της βιογραφίας του Derek Taylor, “For Your Radioactive Children”, που επίσης έχει παρουσιαστεί στον ιστότοπο, πρόκειται δηλαδή για πρόσωπο εμπιστοσύνης. Ενίοτε παίζει με τους τίτλους και τους στίχους άλλων τραγουδιών, ίσως θα μπορούσε να είχε οργανώσει λίγο καλύτερα τη μεταφορά των συνεντεύξεων στα πρώτα κεφάλαια, αλλά αυτό δεν θα σας απασχολήσει.
 Το δίχως άλλο, έχετε την ευκαιρία να ανασυνθέσετε μια εποχή όπου τα χορευτικά μέρη ήταν αυθόρμητα και δεν χρειαζόταν επίσκεψη σε ορθοδοντικό πολύ πριν από μια εμφάνιση στην τηλεόραση. Η φιλοπρόοδη διάθεση αρκούσε.