STEVE PILKINGTON

“Iron Maiden – Every album, every song” (Sonicbond)

 Είναι πιθανόν ο εγωισμός να μη σας αφήνει να δεχθείτε ότι μπορείτε να πληροφορηθείτε από την παρουσιαζόμενη εργασία κάτι που δεν ξέρετε. Ομοίως, ίσως πάλι να θεωρείτε ότι πάντοτε υπάρχουν πράγματα σχετικά με την ιστορία του συγκροτήματος που σας έχουν διαφύγει. Σε όποια κατηγορία κι αν εντάσσεστε, να είστε σίγουροι ότι το νέο βιβλίο της γνωστής σειράς έχει κάτι να σας προσφέρει.
 Γραμμένο από έναν συμπατριώτη των Iron Maiden που έχει παρακολουθήσει όλη την πορεία τους, είναι σταθμισμένο με μια αντίληψη που διαφέρει αρκετά από αυτή των περισσότερων οπαδών τους σε όλον τον πλανήτη. Για παράδειγμα, αυτός μπορεί να εντοπίσει με μεγαλύτερη ευκολία και σε συγκεκριμένα σημεία την επιρροή των Wishbone Ash, των Thin Lizzy, των Deep Purple, των Jerthro Tull αλλά και να τις δηλώνει με τη βεβαιότητα και την ευχέρεια κάποιου που γνωρίζει λεπτομερώς τις πορείες και αυτών των σημαντικών ονομάτων.
 Αναλόγως ενδιαφέρουσα είναι και η εξέταση που ο μελετητής πραγματοποιεί στους στίχους, καθώς κάνει αναγωγές, υποθέσεις και παραλληλισμούς που θα διέφευγαν από όσους δεν είναι εξοικειωμένοι με τη γλώσσα, την ιστορία και τα τηλεοπτικά προγράμματα της Βρετανίας. Με ενδιαφέροντα τρόπο, επίσης, διακρίνει τα τραγούδια βάσει του θέματός τους και παραθέτει τη διαδοχή της επανεμφάνισης καθενός. Στο ίδιο στιχουργικό πλαίσιο σκιαγραφείται επαρκώς και η προσωπικότητα των μελών του συγκροτήματος, κι αν όλοι θεωρούσατε βεβαίως ως μόνο λόγιο τον Dickinson, ο Harris αποδεικνύεται πιο σύνθετη προσωπικότητα από όσο υποθέτετε ότι χρειάζεται να είναι κάποιος για να ηγείται μιας επιτυχημένης ομάδας.
 Αναλύοντας τις συνθήκες της δημιουργίας κάθε δίσκου, θα μπορούσαν να είχαν αναφερθεί πολλές και διάφορες λεπτομέρειες, όμως ο συγγραφέας ορθώς τις παραλείπει, είτε επειδή είναι γνωστές είτε επειδή θα εξέτρεπαν τη ροή της περιγραφής. Αν, δηλαδή, παρατηρήσετε την απουσία κάποιων επίσης διαφωτιστικών πληροφοριών, αυτό θα συμβαίνει επειδή εσείς οι ίδιοι τις κατέχετε και τις έχετε εντάξει στη δική σας δομή της ιστορίας των Iron Maiden. Ξέρετε καλά ότι τέτοιου είδους πληροφορίες στην προκειμένη περίπτωση δεν εξαντλούνται, οπότε θα θεωρήσετε την αναπαράσταση της εκάστοτε παραγωγής αρκούντως κατατοπιστική.
 Φυσικά, το εικαστικό μέρος εξετάζεται με τη δέουσα προσοχή. Συνδυάζεται με την εξέλιξη αλλά και τις μεταστροφές του συγκροτήματος και μάλλον θα συμφωνήσετε με την άποψη πως ό,τι φιλοτέχνησε ο Riggs ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο την αξία του μουσικού υλικού και αποτέλεσε τη δική σας εισαγωγή στην τέχνη της ζωγραφικής. Σημειώστε ότι κάτι ανάλογο, σε έναν διαφορετικό επίπεδο, ίσως να επιχειρήσατε συναντώντας τακτικά τα ονόματα κάποιων κυρίων που, ήδη από τις πρώτες ημέρες του τότε κουιντέτου, διευθύνουν σταθερά την καριέρα του.
 Διαβάζοντας το βιβλίο θα θυμηθείτε ποιος κιθαρίστας και πότε κάνει σόλο. Θα θυμηθείτε όλα τα κουτσομπολιά που λόγω εποχής και περιορισμένης ειδησεογραφίας άφηναν τη φαντασία να οργιάζει. Θα θυμηθείτε από πού και πότε αγοράσατε κάθε κομμάτι της τιμημένης δισκογραφίας και νοερά θα ξανακούτε κάθε σημείο των περιγραφόμενων τραγουδιών. Και αν ζηλέψετε, επειδή δεν παρακολουθήσατε κάποιες καθοριστικές περιοδείες του αγαπημένου συγκροτήματος, θα παρηγορηθείτε από την υπερηφάνεια που σας γεμίζει, επειδή βιώσατε με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό κάποιες άλλες.
 Το παρουσιαζόμενο σύγγραμμα θα μπορεί σε λίγο καιρό να προσφέρεται στη βιβλιογραφία του πανεπιστημιακού μαθήματος «Εισαγωγή στους Iron Maiden, Ι». Προετοιμαστείτε για τη θέση του διδάσκοντα.