JORDAN BLUM

“Dream Theater - Every album, every song” (Sonicbond Publishing)

 Για κάποιον που ευλογήθηκε να παρακολουθήσει την πορεία του συγκροτήματος από τότε που ονομαζόταν Majesty και σήμερα αιφνιδιάζεται από μια έκδοση αναδρομική της πορείας του, επειδή θεωρεί ότι δεν έχει έρθει ακόμη η ώρα για μια τέτοια αθροιστική όσο και τιμητική κίνηση, η διαπίστωση είναι σίγουρα ικανοποιητική και ευχάριστη: Οι Dream Theater δεν έχουν εξαντλήσει τις δυνατότητές τους ούτε έχουν κουράσει τους φίλους τους.
 Την ίδια άποψη μάλλον έχετε και όλοι εσείς, ανεξαρτήτως του πότε μπήκατε στην τροχιά της δισκογραφικής τους δράσης και του πώς ανασυστήσατε την ιστορική εικόνα όσων δεν είχατε εγκαίρως ακούσει. Ακόμη πάντως κι αν κάποιοι δεν δηλώνετε ένθερμοι θαυμαστές τους, ξέρετε ότι η παρουσιαζόμενη εργασία δεν μπορεί να είναι χαμηλού επιπέδου, γιατί εδώ το αντικείμενο αυτομάτως σταθμίζει την ποιότητά της. Πρόκειται για το κουιντέτο που επανέφερε στα εξειδικευμένα για οργανοπαίκτες περιοδικά το ενδιαφέρον για τις φιλοπρόοδες, περιπετειώδεις τάσεις, που επαναπροσδιόρισε τους όρους της τεχνικής και έγινε σημείο εκκίνησης και αναφοράς για χιλιάδες άλλους μουσικούς.
 Στο βιβλίο καταγράφονται όλα τα βασικά σημεία της βιογραφίας των Αμερικανών, οι επιδιώξεις τους με κάθε άλμπουμ και περιγράφονται οι συνθήκες δημιουργίας κάθε σύνθεσής τους. Φυσικά, δεν αναλύεται η δαιδαλώδης οργάνωση και η διαδοχή των μέτρων καθεμιάς, επισημαίνεται όμως πότε οι σπουδαίοι αυτοί δημιουργοί αρκέστηκαν στα δομικά χαρακτηριστικά τους, σε ποιες περιπτώσεις τα επανέφεραν και, βεβαίως, πότε επιχείρησαν κάτι στυλιστικά πολύπλευρο.
 Εκτός των σημαντικών κορυφώσεων, ο συγγραφέας σημειώνει τα κοινώς παραδεκτά σημεία καμπής στην παραγωγικότητα του σχήματος, αλλά δεν παραγνωρίζει την αξία όσων κατασκευάστηκαν τότε. Απλώς, ορθώς εξηγεί ότι αυτό είναι ζήτημα κλίμακας διαμορφωμένης από τους ίδιους τους δημιουργούς. Πιθανόν πάντως να διαφωνήσετε με την άποψη του για το πρώτο άλμπουμ, που χωρίς να είναι κακή, μάλλον δεν φέρει την φόρτιση του έγκαιρου βιώματος, την αποκαλυπτική δύναμη της εντύπωσης μιας πρώτης κυκλοφορίας μέσω εταιρείας.
 Το βιβλίο δεν εξαντλείται σε κουτσομπολιά, αλλά κάποια γεγονότα σχετίζονται με το εκάστοτε προφίλ του συγκροτήματος. Έτσι, ναι μεν θα διαβάσετε για τις ενδυματολογικές επιλογές του Sherinian, αλλά θα θυμηθείτε και τη σχέση του Moore με τους υπολοίπους και ακολούθως θα προσέξετε την κλιμακούμενη εμπλοκή με ήχους και ιδέες του Rudess. Αναλόγως, θα θυμηθείτε τις προσωπικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν κάποια άλλα από τα μέλη του σχήματος αλλά και το ποιοι μουσικοί, από ποιους χώρους και σε ποιες φάσεις τους επηρέασαν.
 Θα χαμογελάσετε με το γεγονός ότι ο Labrie έσωσε από την ελαφρότητα κάποιους στίχους, θα μετρήσετε όμως με τη σοβαρότητα που εμπνέει ο ίδιος ο Myung τη δική του στιχουργική συνεισφορά. Αναμφίβολα, θα επαναφέρετε πολύ εύκολα τις αφορμές που σας ώθησαν σε λογοτεχνικές αναλύσεις για τα εκτενή έργα τους και θα συμφωνήσετε ότι σε μια τέτοια εργασία είναι απαραίτητες οι παρατηρήσεις για την πολύ ενδιαφέρουσα εικαστική επένδυση των δίσκων τους.
 Στο καυτό σημείο της αποχώρησης του Portnoy θα σκεφθείτε το πώς προαναγγέλλονται κάποια γεγονότα είτε το πώς οι συμπτώσεις φορτίζουν κάποια τραγούδια. Δεδομένης, μάλιστα, της σχέσης του με τον Petrucci (που κάθε φορά που τον βλέπατε επί σκηνής αποδεικνυόταν εξωφρενικά βελτιωμένος) θα απορήσετε ξανά με την απόφασή του.
 Πέρα όμως από τους δεσμούς μεταξύ των μελών του συγκροτήματος, εσείς θα διαβάσετε αυτό το βιβλίο, όχι μόνο επειδή έχετε άποψη για πολλά από όσα καταγράφονται σε αυτό, αλλά επειδή θα θελήσετε να επιβεβαιώσετε τους δικούς σας δεσμούς με το συγκρότημα. Ίσως αισθανθείτε ξανά το ίδιο εκείνο μάγκωμα στην περίπτωση που κάποιο νέο άλμπουμ δεν ήταν αυτό ακριβώς που περιμένατε, αλλά ο ρομαντισμός σας θα είναι απολύτως δικαιολογημένος, όταν θυμηθείτε την αγωνία σας να αποκτήσετε τις ειδικές εκδόσεις του επίσημου fan club. Αυτό πάντως μπορεί να σας συμβεί και τώρα μελετώντας τον αναλυτικό κατάλογο με το υλικό, ακουστικό και οπτικό, πέρα από τα επίσημα άλμπουμ, αλλά και τις ειδικές εκδόσεις αυτών.
 Από τις περιπτώσεις που δεν κουράζεστε να διαβάζετε πώς αναδύθηκε το ταλέντο, να παρακολουθείτε ξανά τους μετασχηματισμούς της δημιουργικής πλευράς των μουσικών -την ίδια δηλαδή την πρόκληση που κινητοποιεί τους ίδιους-, συμπερασματικά, το βιβλίο τονώνει τη λάμψη του χαρακτηριστικού συμβόλου πάνω και μέσα σας, διατηρεί μεγάλη την αισιοδοξία σας για όσα περιμένετε να ακούσετε μόνο από εκείνους. Συνεχίζετε να αισθάνεστε τυχεροί.