Logo
Print this page

TED TEMPLEMAN

TED TEMPLEMAN

“A Platinum Producer’s Life in Music” (ECW Press)

 Αποτελεί ευτύχημα το γεγονός ότι ο διακεκριμένος αμερικανός παραγωγός αποφάσισε όχι μόνο να μοιραστεί τις αναμνήσεις της εντυπωσιακής καριέρας του αλλά και να αποκαλύψει τις παραμέτρους αυτής.
 Ίσως οι φίλοι του σκληρού να έχουν την πρόθεση να εστιάσουν στα ονόματα που στο βιβλίο αναφέρονται από τους Montrose και μετά (Van Halen, Sammy Hagar, Aerosmith), αλλά θα αποτελούσε επιπολαιότητα να μη λάβουν υπόψη τους τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την κριτική ματιά του Templeman.
 Παιδί που μεγάλωσε σε μια οικογένεια όπου η μουσική είχε και επαγγελματική διάσταση, έπαιζε πολλά όργανα, ανέπτυξε από νωρίς ενδιαφέρον για τη λογοτεχνία, ήταν επιμελής μαθητής, επιδείκνυε όμως και την απαιτούμενη για την εποχή εκείνη εργατικότητα σε ότι αφορούσε την καθημερινή ζωή. Μαγεύτηκε από την τζαζ, ήρθε σε επαφή και με άλλα ρεύματα, και μετά το κολλέγιο, στο μεταίχμιο μιας αυτονόητης πορείας, αποφάσισε να δοκιμάσει καριέρα οργανοπαίκτη.
 Η φιλομάθεια και η μεθοδικότητα που επέδειξε στη φάση των πρώτων του εμπειριών ως μέλος συγκροτήματος που ηχογραφεί και περιοδεύει σε παναμερικανικό επίπεδο ήταν ρυθμιστικές της εξέλιξής του. Η όλη κατάρτισή του έγινε σταδιακά. Ακόμη κι αν δεν σας ενδιαφέρουν τα τεχνικά ζητήματα, δεν θα σας διαφύγει η συμπυκνωμένη σοφία στις άκρως διδακτικές και παραστατικές αφηγήσεις του.
 Αναλυτικότερα, εξηγεί ότι ο ρόλος του παραγωγού είναι μια διαρκής άσκηση στη δημιουργικότητα, οι οργανωτικές ικανότητες του πρέπει να αποδεικνύονται συνεχώς και ποικιλοτρόπως. Από ψυχολογική άποψη, οφείλει να σκιαγραφεί το προφίλ των μουσικών εγκαίρως, να είναι διαθέσιμος, πρόθυμος να αφουγκραστεί τις προθέσεις τους αλλά και να επιβληθεί. Αναγνωρίζει ότι φέρει ευθύνη απέναντι στους καλλιτέχνες που αναλαμβάνει, θεωρεί όμως και απαραίτητη την προπαραγωγή με τη συμμετοχή του ιδίου.
 Οπωσδήποτε διασαφηνίζει τις ικανότητες που πρέπει να διακρίνουν όσους μπαίνουν στο στούντιο, προσέχει όμως να μη θίξει την επάρκεια ή το ταλέντο τους. Επιμένει πως κάθε δίσκος είναι το αποτέλεσμα μιας ευρύτερης συνεργασίας που εξυπηρετεί ένα όραμα και η προσοχή του κινείται ανάμεσα στα μέρη και το όλο. Επισημαίνει ότι ιδιαιτερότητες και μειονεκτήματα αξίζει να συνυπολογίζονται, χωρίς να διαγράφονται, χάριν του πληρέστερου μηνύματος που πρέπει να μεταδοθεί. Έχει κατά νου ότι τα τραγούδια πρέπει να μπορούν να δημιουργήσουν μια σύνδεση ανάμεσα στους καλλιτέχνες και το κοινό.
 Εντός του στούντιο, ξεκαθαρίζει ότι η μέτρηση του χρόνου ορίζεται από τους στόχους που έχουν τεθεί και τον οικονομικό προϋπολογισμό. Εξαίρει τον ρόλο του μηχανικού ήχου, αναγνωρίζει τη συνεισφορά του στη διαμόρφωση της οπτική εικόνας, κλίνει προς την απλότητα των διαδικασιών, εκτιμά τη λειτουργικότητα των χώρων -υπενθυμίζοντας έτσι στους νεότερους παλιές τεχνικές ηχογράφησης, θεμελιώδεις κάθε τεχνολογικού αυτοματισμού.
 Δεδομένου ότι κάθε ηχογράφηση άλμπουμ είναι διαφορετική, η παρέμβαση του είναι επίσης διαφορετικής έντασης και αναλόγως του σταδίου στο οποίο γίνεται. Δεν παραλείπει βεβαίως να τονίζει τους λόγους που ένα επαγγελματικό πλάνο μπορεί να εκτραπεί σε προσωπική διαφορά. Το στρες για πρωτότυπη, ποιοτική δημιουργία αλλά και για εμπορική απήχηση, η ανασφάλεια και οι παγίδες της αυτοκριτικής μπορούν να επηρεάσουν εμφανώς αρνητικά το αποτέλεσμα.
 Με πορεία τριάντα δύο χρόνων στη μουσική βιομηχανία είναι σε θέση να μιλήσει για τις επιχειρηματικές της κλίμακες, τα πολύ μεγάλα μεγέθη που έπρεπε να διαχειριστεί και χωρίς υστεροβουλία θίγει ζητήματα προώθησης και πνευματικών δικαιωμάτων. Επίσης, λόγω της υψηλής του θέσης στη Warner μπορούσε να γνωρίζει τις λεπτομέρειες στις σχέσεις μεταξύ τρίτων. Έτσι, από συγγραφική άποψη και με την υποστήριξη του Greg Renoff, κάνει παράλληλες και βαθμιαία μικρές παρατηρήσεις που οδηγούν στην εξήγηση κορυφώσεων ή κατά τα άλλα αμφισβητούμενων εντυπώσεων. Απολογητικός σχετικά με τις λανθασμένες επιλογές του, δεν κρύβει τις προθέσεις που είχε κάποτε, μένει πρόθυμος να λύσει παλιές παρεξηγήσεις, είναι ειλικρινής με τα δικά του προβλήματα.
 Η βιογραφία του Ted Templeman αποτελεί συμπλήρωμα απαραίτητο για πολλούς αγαπημένους σας δίσκους, καθώς αποκαλύπτει λεπτομέρειες τραγουδιών που σας διέφευγαν. Eίναι σίγουρο ότι μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης της θα σας είναι δύσκολο να ακούσετε οτιδήποτε χωρίς την αναλυτική επιρροή εκείνου. Και μην ανησυχείτε για αυτή, αποτελεί εξαιρετικής ποιότητας φίλτρο διαμορφωμένο από τη Motown, τους Beach Boys, τους Doobie Brothers, τον Van Morisson, τον Chet Baker, τον Sinatra, τον Elvis, τον Captain Beefheart, τον Prince, τον Miles Davis και πάρα πολλούς σπουδαίους. Φροντίστε να ωφεληθείτε.

(c) flightofpegasus.gr